Bidden en vasten

Vasten. Ik merk dat we dat als christenen vaak iets heftigs vinden. Maar ik ben eigenlijk juist van mening dat we het onderschatten en veel te weinig doen.

We voelden niets

Tijdens mijn tijd op bijbelschool Foundation4life ben ik een paar dagen gaan bidden en vasten met een enkele klasgenoten. We hadden allemaal persoonlijke redenen waarom we gingen vasten. Zo was de reden van een van de jongens die mee deed, om voor zijn moeder te vasten. Zijn moeder streed namelijk al een aantal jaren tegen kanker. Dus we gingen met z’n alleen ook voor genezing voor zijn moeder bidden en vasten.

Die paar dagen hebben we niets gegeten, maar dronken we wel gewoon. Tijdens de momenten dat we normaalgesproken zouden gaan eten, gingen we nu met elkaar bidden en God zoeken. Dit waren erg mooie momenten samen en we ervoeren ook de aanwezigheid van God.

Maar buiten dat was het verder niet per se heel bijzonder. We baden vanuit het geloof dat ons bidden en vasten daadwerkelijk kracht zou hebben en dat God iets zou gaan doen.

“Hebben jullie voor mij gebeden ofzo?”

Aan het einde van de week gingen we weer naar huis en zo ook mijn klasgenoot. Niemand van ons had overigens aan ons gezin verteld dat we gingen vasten.

Dus die klasgenoot stapt zijn huis binnen en het eerste wat zijn moeder zegt zodra hij binnenkomt is: “Hebben jullie voor mij gebeden ofzo?” Ze wist dus van niets, maar ze heeft het absoluut gemerkt! In die week dat we onder andere voor haar hebben gebeden, had ze een stuk minder klachten en veel minder pijn. Dit was zo bijzonder om achteraf terug te horen! Al hadden we in die week zelf niets gemerkt, ons bidden en vasten had absoluut wel een krachtige werking!

Waarom zou je vasten?

Er zijn een paar redenen waarom je zou kunnen vasten:

  • Om leiding van God te zoeken en Zijn stem te verstaan
  • Om je meer op God te richten
  • Wanneer je verlangt naar doorbraak op een gebied in je leven

Twee duidelijke en mooie verhalen over vasten zijn die van Esther (Esther 4) en  Jezus in de woestijn (Mattheüs 4:1-11, Lukas 4:1-14).

Op welke manieren kan je vasten?

Zoals ik met mijn klasgenoten heb gevast, was een volledige onthouding van voedsel. Wij dronken alleen maar. Dit is best zwaar en is voor sommige mensen gewoon lichamelijk niet vol te houden. Gelukkig zijn er ook andere soorten van vasten.

Je kunt bijvoorbeeld social media vasten. Of je kunt vasten van netflix/gamen/facebook/tv/alcohol noem maar op. Ook kan je sober vasten. Dat betekent dat je bijvoorbeeld alleen maar groente en fruit eet en vruchtensap drinkt. Of gewoon de helft minder dan normaal eet. Het kan dus op verschillende manieren, maar het doel en het resultaat is allemaal hetzelfde.

Vasten is echt krachtig en ik wil jullie dus ook echt aanraden om het eens te proberen. Moet je een belangrijke keuze maken? Misschien studie- of baan-keuze? Of merk je dat je God de laatste tijd uit het oog bent verloren? Ga dan eens een week van socialmedia vasten. Neem die week extra tijd voor God en je zult zien dat je Hem weer vindt of dat hij je wijsheid geeft voor de keuze die je moet maken.

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email