De Heilige Geest in je

In het vorige blog hebben we gelezen dat de Heilige Geest niet een kracht of geest is, maar echt een persoon. Een volwaardig lid van de Drie-eenheid.

En wanneer we meer over Hem opzoeken in de Bijbel, dan komen we er al snel achter dat de Heilige Geest meerdere dingen doet. Hij geeft ons bijvoorbeeld kracht om te getuigen van Jezus (de Heilige Geest op je), maar wil ons ook onder andere leiden en wijsheid geven (de Heilige Geest in je). En over dat laatste gaan we het in dit blog hebben.

Ontvangen

In het vorige blog was dit ook al kort benoemd: hoe ontvang je de Heilige Geest? Dit kan misschien heel verwarrend voor je zijn als je er weinig over weet, maar eigenlijk is het heel simpel!

Wanneer je tot geloof komt en Jezus aanneemt in je hart, dan ontvang je de Heilige Geest in je. That’s it. Wanneer jij je leven aan Jezus hebt gegeven, dan heb jij de Heilige Geest ontvangen. Dus daar hoeft geen enkele twijfel over te bestaan!

“En niet alleen wij, maar ook u, die de waarheid hebt gehoord, het goede nieuws dat uw redding is. Toen u in Christus ging geloven, gaf God u de Heilige Geest, die Hij had beloofd als een bewijs dat u van Christus bent.”

Efeze 1:13 HTB

Zijn werk in ons

Aan het begin noemde ik al 2 ‘termen’: de Heilige Geest ‘in je’ en ‘op je’. Het verschil tussen deze twee is dat de Heilige Geest ‘in je’ gericht is op jouw karakter en persoonlijke ontwikkeling (Over de Heilige Geest op je zullen we het volgende week gaan hebben). De Heilige Geest wil jou namelijk helpen om meer en meer op Jezus te gaan lijken.

Dit doet Hij bijvoorbeeld door je te overtuigen van zonden (Joh. 16:8). Ook zal Hij je leiden, wijsheid en kracht geven in moeilijke situaties. Hij helpt je dus om je te veranderen van je ‘oude zondige ik’ naar je ‘nieuwe wedergeboren ik’.

Oke. Hij gaat met mij aan de slag en vormt je door situaties heen zodat ik dus meer op Jezus ga lijken. Maar hoe ziet dat er dan uit?

“22 Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, 23 zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Er is geen wet die daar iets tegen heeft.”

Galaten 5:22-23 NBV

Je karakter verandert bijvoorbeeld van ongeduldig en snel geïrriteerd naar geduldig en beheerst. Dat is wat de Heilige Geest in je doet! Hij wil samen met jou bouwen aan je karakter zodat jij niet meer vanuit je zonde zult leven en reageren, maar dat je meer op Jezus gaat lijken.

En het is zo fijn dat we dit niet op eigen kracht hoeven te doen, maar dat de Heilige Geest ons hierbij zal helpen en Hij ons kracht geeft wanneer wij dit nodig hebben.

Vraag

Vraag eens aan de Heilige Geest of er dingen in je leven zijn die je misschien nog samen met Hem op moet ruimen. Bijvoorbeeld een verkeerde gewoonte die je moet afleren. Hij wil dit dan kenbaar maken en jou hier vervolgens bij helpen wanneer jij Hem hierom vraagt!

En dit hoeft absoluut niet van de een op andere dag gebeurd te zijn! De Heilige Geest neemt jou rustig mee aan de hand waardoor je elke dag beetje bij beetje groeit, totdat je helemaal op Jezus lijkt!

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email