De kerk is een lichaam

Je hebt vast wel eens gehoord dat de kerk een lichaam is: het lichaam van Christus. Maar heb je er weleens over nagedacht wat dat nu echt betekent?

Jouw lichaam

Kijk eens naar je eigen lichaam. Terwijl je dit blog zit te lezen, gebeurt er van alles in je lichaam, zonder dat je het door hebt. Je hart klopt, je darmen zijn voedsel aan het verteren, je longen zorgen voor zuurstof. En als jij nu besluit om op te staan en een kop koffie te pakken, dan werken al jouw lichaamsdelen samen om dat doel te bereiken: je benen brengen je naar de keuken, je handen pakken het kopje, je ogen vertellen je waar je heen moet. Alle delen, met hun verschillende functies, werken met elkaar samen, zonder dat je het door hebt.

Jezus als hoofd

Dat is het beeld van hoe de kerk zou moeten zijn; allemaal verschillende mensen die zó in eenheid samen functioneren, dat het wel één lichaam lijkt. Helaas zijn mensen over het algemeen niet zo goed in écht samenwerken, omdat iedereen andere wensen en ideeën heeft. Maar dat probleem is voor de kerk al opgelost: Jezus is namelijk ons hoofd. En vanuit je hoofd wordt heel je lichaam aangestuurd – het is zo’n beetje het commandocentrum van je lichaam. Dus als Jezus het hoofd van het lichaam is, zouden wij als lichaamsdelen in eenheid aan hetzelfde doel moeten en kunnen werken.

Jij bent nodig

Wat betekent dat nu voor jou, als onderdeel van de kerk? Ten eerste betekent het dat God aan jou een eigen plek en functie heeft gegeven (1 Kor. 12:18). Jij bent nodig om het lichaam compleet te maken. Je kunt dus niet zeggen: ik hoor niet bij een kerk, of ik hoef er niet bij te horen. De kerk heeft jou nodig! Anders is de kerk als een lichaam zonder hand, of zonder oog – niet compleet. Dus zoek uit welke plaats God jou gegeven heeft. Welke gaven heb je van Hem ontvangen? (1 Kor. 12:8-10). Het is de bedoeling dat jij die gaven inzet tot opbouw van de kerk.

De ander is nodig

Ten tweede betekent het dat God ieder andere christen een plek en functie heeft gegeven. We mogen dus nooit op iemand neerkijken, of denken dat we diegene niet nodig hebben. Het is zelfs zo, volgens de bijbel, dat we degenen die wij als zwak of minderwaardig zien, juist het hardste nodig hebben (1 Kor. 12:22). Dus laten we iedereen de ruimte geven om zijn of haar plek in te nemen en die plek ook respecteren. Het is God die iedereen zijn plek geeft, dus het is niet aan ons om daar iets van te vinden.

Als we op die manier allemaal onze plek innemen en gehoorzamen aan ons hoofd, Jezus, dan vormen we een prachtige eenheid; het lichaam van Christus.

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email