It’s not about the money…

Vandaag beginnen we met een nieuw thema en zoals je misschien al gelezen hebt gaat dat over Financiën.

Nu kan het zijn dat je de komende blogs niet eens wilt lezen omdat je een slechte ervaring hebt met het geloof/de kerk en geld. Maar ondanks dat het over financiën gaat, gaat het eigenlijk helemaal niet om het geld. Geld is alleen maar het middel. Ik ga het je laten zien.

In Mattheüs 6 deelt Jezus een paar belangrijke dingen met ons.

Mattheüs 6:19-21
“19 Verzamel voor jezelf geen schatten op aarde: mot en roest vreten ze weg en dieven breken in om ze te stelen. 20 Verzamel schatten in de hemel, daar vreten mot noch roest ze weg, daar breken geen dieven in om ze te stelen. 21 Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn.”

Jezus vertelde vaak gelijkenissen en gebruikte veel beeldspraak en voorbeelden, zo ook nu.

Wat Jezus hier eigenlijk doet is dit: hij brengt een duidelijk perspectief over waar we waarde aan moeten hechten. Want Hij spreekt hier over een schat. En een schat is voor iedereen van enorm veel waarde.

Dus Jezus zegt hier: hecht niet te veel waarde aan de dingen hier op aarde, denk aan bezittingen, titels, banen, geld, etc., maar hecht juist waarde aan hemelse dingen. Of te wel: jouw relatie met Jezus, het kennen van Gods woord, andere mensen bij God brengen, etc.

Want dat zijn dingen dat niet van je gestolen of afgenomen kan worden. Dat zijn dingen van eeuwige waarde.

En dan staat er een heel belangrijk zinnetje, vers 21: “Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn.” En dat is precies waar het om gaat bij dit thema.

Hiermee zegt Jezus dus dat aan welke dingen je heel veel waarde hecht, daar je hart ook zal zijn. En als we dan kijken wat Spreuken zegt over ons hart, dan wordt deze zin opeens een heel stuk duidelijker.

Spreuken 4:23
“23 Van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart, het is de bron van je leven.”

Het hart is de bron van jouw leven. Alles wat jij doet komt voort uit jouw hart. Daar vindt het zijn begin. Dus als je schat bij bijvoorbeeld auto’s ligt, dan is daar je hart ook. Wat betekent dat je leven helemaal gericht is op auto’s en je bijvoorbeeld alles zult doen om die ene auto te kopen en je je enorm veel bezig houdt met auto’s.

Dus check eens bij jezelf waar jouw schat of schatten liggen. En zijn dit positieve of negatieve dingen?

Houd dit goed in de gaten! Want waar je schat ligt, ligt je hart en dit heeft dus een enorme invloed op jouw leven. En daarom zegt Jezus dat we onze schatten in de hemel moeten verzamelen en niet op aarde, zodat we een goed en fijn leven leiden dat voortkomt uit God.

En hier gaat het dus eigenlijk om als we het over onze financiën i.c.m. met God hebben. Het heeft een veel diepere laag. Zoals ik aan het begin al zei: geld is maar het middel.

Want wanneer wij onze financiën in Gods handen durven te leggen en Hem hiermee vertrouwen en kunnen zeggen: “God, het is niet mijn geld maar het is Uw geld, want alles wat ik heb is van U, Heer”, dan betekent dat dat we God volledig durven te vertrouwen en dat we onze schatten niet op aarde hebben, maar in de hemel. Dan zit God als enige op de troon van ons hart en geven we Hem de ruimte in ons leven om in onze financiën te gaan voorzien, zodat we nooit te kort zullen komen.

En dit is de eerste stap hier naartoe. Waar ligt jouw schat? Waar ligt jouw hart?

It’s not about the money… It’s all about the heart.

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email