Wie laat je dichtbij?

Spreuken 4:23 is voor velen een bekende Bijbeltekst en vorige maand is deze ook al aan bod gekomen bij het onderwerp: financiën. Maar dat is niet de enige plek waar deze Bijbeltekst om kan helpen. Ook kan deze tekst ons wijze inzichten geven wanneer we het hebben over de invloeden in ons leven, en dan in dit blog met name welke mensen we dichtbij laten komen. Wat bedoel ik hiermee: “mensen dichtbij laten komen”?

Dagelijks kom je enorm veel mensen tegen. De meeste blijven totale vreemdelingen, maar sommige zijn klasgenoten en collega’s en sommige worden vrienden en zelfs je beste vrienden.

En zoals vanzelfsprekend komen je beste vrienden bijna het meest van je te weten. Het zijn niet voor niet je beste vrienden. Hen laat je dus heel dichtbij in je leven. Je klasgenoten aan de andere kant laat je waarschijnlijk een stuk minder dichtbij.

Daarbij is eigenlijk de automatische regel: hoe dichterbij je iemand in je leven laat, hoe meer invloed diegene op jou kan hebben. En dat is het punt waar het goed of fout kan gaan. Tenminste… Ligt eraan wat voor jou belangrijk is.

Een automatisch effect

Spreuken 4:23 zegt: “Van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart, het is de bron van je leven.” Alles wat je in je hart toe laat, heeft dus automatisch effect op je leven, omdat je hart de bron hiervan is. Dat betekend dus ook dat de mensen die je dichtbij laat automatisch een bepaalde invloed op je leven hebben. Maar is niet altijd de juiste invloed.

De Bijbel staat vol met verhalen van wat er gebeurde zodra iemand een ander dichtbij in hun leven liet en daarbij dus automatisch veel invloed gaf.

Denk bijvoorbeeld aan Simson. Hij liet Delila binnen in zijn leven en daardoor kreeg zij invloed op hem. Zoals we weten vraagt probeert ze voor de Filistijnen het geheim van Simson te ontrafelen, zodat de Filistijnen hem kunnen verslaan. En omdat Delila zo dichtbij Simson stond, was zij in staat om Simson zo ver te krijgen dat hij zijn geheim verklapt, wat uiteindelijk tot zijn dood leidde. Dit is een hele letterlijke invloed die Delila op Simson had.

Zelf heb ik ook te maken gehad dat ik moest dealen met bepaalde invloeden in mijn leven. Ik ging voor een bepaalde tijd regelmatig met een groepje mensen om. We hadden altijd een gezellige tijd, maar ook werden er regelmatig seksuele grappen gemaakt en daar lachte ik dan bij mee, want om eerlijk te zijn vond ik die ook gewoon grappig. Maar vaak dacht ik dan later bij mezelf: “Dit is eigenlijk niet goed en ik geloof ook niet dat Jezus dit zou doen. Dus eigenlijk moet ik hiermee stoppen.”

Ook merkte ik dat in deze tijd mijn aandacht minder op Jezus gericht was en ik minder intiem met Hem leefde. Ook speelde er nog iets anders mee waar ik eigenlijk niet achter kon staan. Door deze redenen besloot ik niet meer met hen af te spreken.

Vervolgens merkte ik na een tijdje dat mijn relatie met Jezus weer veel sterker was en ik meer tijd met Hem doorbracht, omdat die verkeerde dingen geen ruimte meer kregen in mijn leven.

Alles heeft een invloed

Dus doordat ik omging met die mensen, hadden zij een bepaalde invloed in mijn leven – Ondanks dat ze niet eens bewust invloed op mij wilden hebben. We hadden gewoon een gezellige tijd met elkaar – Wel op een hele andere manier dan Delila bij Simson, maar ze hadden absoluut invloed doordat mijn gedachten regelmatig gevuld werden met dingen die mij absoluut niet dichter bij God brachten en zelfs van Hem vandaan hielden. Je denkt nu misschien wel: “Het zijn maar wat grapjes. Dat kan toch geen kwaad?”
Maar alles wat je hoort en zegt heeft hoe dan ook een invloed op jou!

Dus aan ons is de vraag: welke invloeden laat je toe in je leven? En welke personen laat je dus dichtbij? Brengen deze personen jou dichter bij God of trekken ze jou juist bij God vandaan?

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email