Aanbidding als leefstijl

Wat is jouw eerste idee bij het woord aanbidding? Veel mensen denken dan direct aan het samen zingen in de kerk. En dat is ook een (mooie) vorm van aanbidding. Maar als dit de enige vorm van aanbidding is, dan blijft aanbidding dus beperkt tot één moment in de week. Of hooguit tot een paar meer, als je misschien door de week nog alleen of samen met anderen zingt voor God.

Voortdurende aanbidding

Ik wil graag meer. Ik verlang ernaar dat mijn hele leven gevuld is met aanbidding. Of misschien moet ik het zo zeggen: dat aanbidding mijn leefstijl is. In de hemel is dat ook zo! In Openbaring 4:8-11 staat: Elk van de vier wezens had zes vleugels, met overal ogen langs de randen en aan de binnenkant. Dag en nacht herhalen ze: ‘Heilig, heilig, heilig is God, de Heer, de Almachtige, die was, die is en die komt’. Telkens als deze wezens lof, eer en dank brengen aan degene die op de troon zit en die tot in eeuwigheid leeft, werpen de vierentwintig oudsten zich neer voor Hem die op de troon zit, en aanbidden Hem die leeft tot in eeuwigheid, en leggen hun kransen voor Zijn troon met de woorden: ‘U komt alle lof, eer en macht toe, Heer, onze God, want U hebt alles geschapen: Uw wil is de oorsprong van alles wat er is.’

“Ik verlang ernaar dat mijn hele leven gevuld is met aanbidding”

Er is dus voortdurend, 24/7, aanbidding in de hemel – het stopt nooit! Misschien klinkt dat nogal vermoeiend en krijg je al kramp in je benen als je leest hoe de oudsten continu hun troon op en af klimmen. Maar ik denk dat ze er geen genoeg van krijgen en God met vreugde aanbidden. Én ik denk dat God ernaar verlangt dat hetzelfde gebeurt op aarde. Jezus leert ons immers bidden: ‘Laat Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel’ (Mat. 6:10). De aarde moet weer op de hemel gaan lijken en aanbidding is daar een belangrijk onderdeel van.

Aanbidding in real life

Maar hoe kun je dan de hele dag door God aanbidden? Je moet toch ook gewoon eten, naar school, werken, sporten, noem maar op. Ik denk dat er een manier is om al die dingen te doen én ondertussen God te aanbidden. Aanbidding is volgens het woordenboek ‘het bewijzen van eer aan God’ – dus Hem groot maken, prijzen en de lof geven die Hem toekomt. Daar hoeven we niet per se voor te zingen, toch?

Als jij anderen dient, laat je zien dat je Jezus’ voorbeeld serieus neemt en geef je eer aan God. Als jij bescheiden bent, neem je de eer niet voor jezelf, maar geef je die aan God. Als jij tienden geeft aan de kerk, eer jij God met je bezit. Als jij aanbiedt om voor iemand te bidden, maak jij God groter voor diegene. Als jij getuigt van wat God in jouw leven doet, dan eer je Hem. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Je kunt God dus aanbidden met je houding, woorden en daden. Met je mond en met je handen. Eigenlijk met alles wat je doet of juist laat. Dat is een leefstijl van aanbidding. Ik wil daar graag in groeien, en ik hoop dat dat ook jouw verlangen is.

Groeien in aanbidding

En hoe groei je daar dan in? Het belangrijkste is denk ik om zo dicht mogelijk bij God te leven. Als je door de dag heen met Hem in contact bent, ga je automatisch meer over Hem praten en de dingen doen waar Hij blij van wordt. Ook is het belangrijk om veel in de bijbel te lezen. Vind je dat lastig, gebruik dan hulpmiddelen zoals preken, podcasts, of een dagboek. Gods Woord leert je namelijk hoe je moet leven tot Zijn eer – en dat is precies wat we willen! En als laatste, zoek mensen op met hetzelfde verlangen. Dat werkt namelijk aanstekelijk! Zo kunnen we samen groeien naar een leefstijl van aanbidding.  

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email