Als het leven soms pijn doet

“Even when it hurts like hell, I’ll praise you!”

Deze zin uit het nummer “even when it hurts” van Hillsong is een zin die mij persoonlijk door veel moeilijke tijden heen heeft geholpen. Het leven is niet altijd even leuk, vaak gebeuren er dingen waar we eigenlijk geen controle over hebben, dingen die ons overkomen. Het is dan makkelijk om alles zelf te willen gaan doen, je wil graag de controle terug. Maar wat als je de controle eigenlijk nooit hoeft te hebben?

Onderuit

Afgelopen januari ben ik onderuit gegaan, ik moest een tijd rust pakken want ik probeerde te veel te doen. Ik had een studie, ik was net op zendingsrijs naar Uganda geweest, ik volgde nog een parttime bijbelschool, ik had verschillende spreekbeurten staan en mijn tentamens kwamen eraan. Ik was lekker bezig, Ik dacht dat ik alles wel voor elkaar kreeg maar het weekend voor mijn tentamens stortte ik in.

Een keuze

Ik lag op bed en kon niet zo veel, ik voelde me depressief en ik had het idee dat ik alles fout had gedaan. Ik werd even op stop gezet. In deze tijd had ik twee keuzes, de eerste was de hele dag op bed liggen, niet zo veel doen en hopen dat ik er weer bovenop zou komen. En de tweede keus was dat ik ondanks dat ik me echt slecht voelde, het echt niet goed met me ging en alles om mij heen in leek te storten ik toch God zou aanbidden. Mijn hele hart stond er niet naar, ik wilde het eigenlijk niet. Maar in het diepst van mijn angst besloot ik toch God te danken voor alles wat ik wel heb.

Ik besloot God te zoeken en bovenal besloot ik God te gaan aanbidden. In mijn diepste dal begon ik te zingen, ik begon God te eren voor alles wat ik wel van Hem had gekregen en ik begon me te focussen op het feit dat ik dankbaar mag zijn dat ik leef, eten en een huis heb.

Nieuwe kracht

Ik merkte doordat ik God besloot te aanbidden mijn hele houding begon te veranderen. Ondanks dat het nog steeds niet goed met me ging, had ik een nieuwe focus gekregen. Zolang ik God maar bleef danken en eren en aanbidden in mijn strijd, merkte ik dat ik nieuwe energie en kracht kreeg van Hem. Ik merkte dat mijn depressieve gedachtes en mijn pijn niet langer zo belangrijk en heftig aanwezig waren, maar dat juist die gevoelens om werden gezet in gevoelens van liefde. Ik merkte doordat ik God bleef aanbidden in het diepst van de strijd, Hij mij kon laten zien dat ik de strijd niet zelf hoef te voeren maar dat Hij de controle heeft! Alles wat ik hoefde te doen was mijzelf overgeven aan Hem in plaats van in mijzelf blijven vertrouwen.

In de Bijbel zien we dit ook vaak terug, lees de psalmen eens door bijvoorbeeld. David stort daar zijn hart vaak in uit, hij laat zijn pijn daar echt in zien. Maar toch zien we dat ondanks zijn pijn, ondanks zijn moeite en zijn strijd hij altijd terug komt bij God aanbidden. David bleef God aanbidden in elke omstandigheid, is dat altijd even leuk of makkelijk? Nee absoluut niet, maar het is wel het juiste om te doen. God verlangt naar ons, juist ook als het niet goed gaat.

Het is makkelijker te zingen als je op de berg staat dan wanneer je door het dal kruipt. Dat snap ik. Maar God is dezelfde bovenop de berg als kruipend door het dal, want Hij verandert nooit! Het moment dat jij ervoor kiest Hem te zoeken, in alles wat je doet en alles waar je doorheen gaat zal Hij altijd trouw zijn! Hij zal je nooit verlaten!

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email