Ben ik een profeet als ik profeteer?

Deze maand dagen we jou regelmatig uit om je uit te strekken naar de gave van profetie, omdat de Bijbel hier zo duidelijk over spreekt. Maar misschien denk je wel van: “Maar profeten kunnen toch alleen profeteren? En als ik profeteer? Maakt mij dat dan een profeet?”

Wat maakt een profeet?

Tussen deze twee dingen zit een duidelijk verschil. Iedereen kan namelijk profeteren, maar mensen die profeteren zijn niet direct een profeet.

In de Bijbel wordt er in ‭‭Efeziërs‬ ‭4:11-12 gesproken over de verschillende bedieningen binnen de Gemeente, waaronder de bediening van profeet.

  1. Een bediening krijg je niet zomaar. Deze krijg je echt op bijzondere wijze door God toegekend. Dus dat is al het eerste grote en belangrijke verschil: je bent pas een profeet wanneer God je die bediening geeft.
  2. Een profeet is dus niet zomaar iemand en wordt op bijzondere wijze door God gebruikt. Een voorbeeld hiervan is dat God profeten om gebruikt bovennatuurlijke raad te geven aan regeringen, leiders en andere soorten mensen van hoge rank.

    Dit zie je ook duidelijk in de Bijbel terug dat God profeten gebruikt om koningen te leiden en te waarschuwen.
  3. Een ander groot verschil is dat een profeet vele malen duidelijker Gods stem, aanwezigheid en leiding ervaart dan een christen zonder de bediening van profeet. Profeten zijn en blijven natuurlijk ook mensen, dus kan het hen ook gebeuren dat ze een verkeerde profetie doorgeven, maar deze kans is bij hen wel aanzienlijk veel kleiner.

Wat betekend dit voor mij?

Wanneer wij profeteren zijn wij dus geen profeet, behalve als God dit speciaal bevestigd. Maar dat je geen profeet bent, betekend dus niet dat God niet door jou heen wilt spreken.

Zoals Hij profeten gebruikt om onder andere op hoge plekken in de maatschappij te spreken, zo wil Hij jou en mij gebruiken om te spreken in de levens van de mensen om ons heen. Denk aan je vrienden, klasgenoten en collega’s. Jij staat namelijk op een unieke plek die geen ander heeft om die ene persoon te bereiken!

Dus stel je open om Gods stem te verstaan, zodat jij andere mensen mag helpen en bemoedigen door een woord van God!

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email