Boek: Jezus leven

In zijn boek ‘Jezus leven’ neemt Henk Stoorvogel je mee naar het Israël in de eerste jaren van onze jaartelling. Hoe zag de samenleving eruit? Welke politieke en religieuze groeperingen bestonden er? Hoe waren de Joodse tradities en gewoontes? Kortom: tegen welke achtergrond speelt het leven van Jezus zich af?

Dit wordt allemaal op een hele begrijpelijke en leesbare manier uitgelegd. En nadat dit helder is, word je meegenomen, het leven van Jezus in. Verhalen uit de evangeliën worden uitgelegd. Je gaat meer begrijpen van Jezus’ onderwijs en van wat het betekende om Hem te volgen. Zo werd Jezus bijvoorbeeld gezien als een Joodse rabbi. Iedere rabbi had zijn volgelingen, en deze mensen namen het volgen heel letterlijk: in elke stap die de rabbi zette en in alles wat hij deed, werd hij op de voet gevolgd door zijn leerlingen.

Door al die uitleg ga je de verhalen over Jezus op een hele andere manier zien en lezen. Dingen die je eerder niet snapte, of waar je weinig betekenis in zag, worden nu duidelijk. Er ging echt een wereld voor mij open door alles wat ik in het boek las. En is het een saai en zwaar boek door alle informatie die je krijgt? Nee, het leest soms bijna als roman. Het voelt alsof je één van Jezus’ volgelingen bent, alsof je middenin de Joodse samenleving van toen staat.

En daardoor ga je beter begrijpen wat het toen werkelijk betekende om Jezus te volgen: je moest Jezus’ leven léven. En dat is nu, een paar duizend jaar later, eigenlijk precies hetzelfde.

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email