De geboorte van Jezus

De komst van Jezus naar de aarde – de gebeurtenis die we jaarlijks vieren met kerst – is misschien wel het meest bekende verhaal uit het christelijke geloof. En misschien tegelijk een verhaal waarvan de werkelijke waarde vaak niet begrepen wordt, omdat allerlei andere kersttradities mensen afleiden van waar het echt om gaat.

Het paradijs

Want wat betekent het nu eigenlijk écht, dat Jezus naar de aarde kwam? Terwijl ik daarover zit na te denken, komt er een tekst uit Genesis bij me op. Daarin staat: ‘Toen de mens en zijn vrouw God, de Heer, in de koelte van de avondwind door de tuin hoorden wandelen, verborgen zij zich voor Hem tussen de bomen’ (Gen. 3:8). Toen Adam en Eva nog in het paradijs woonden, wandelde God daar rond. Hij was onder hen, bij hen, op de aarde. Er was geen afstand.

In dit vers lees je ook al dat het mis gaat. Adam en Eva hadden gezondigd en verstopten zich daarom voor God. Hun zonde leidde ertoe dat ze verbannen werden uit het paradijs, en vanaf dat moment was de afstand tussen hen en God groter. God hield nog net zo veel van hen, maar doordat de mensen nu zondig waren, kon Hij niet meer bij hen in de buurt zijn en rechtstreeks met hen praten.

God komt dichtbij

En dat is volgens mij waar de ware betekenis van Kerst om de hoek komt kijken. In Jezus vond God een manier om weer dichtbij te komen. Jezus wandelde rond op aarde, zoals God dat deed in het paradijs. Hij sprak met de mensen, raakte hen aan, en hielp hen als ze ziek waren of het moeilijk hadden.

Dat raakt me. De schepping is zó anders dan hoe God haar bedacht had. We hebben zo’n puinhoop gemaakt van Zijn meesterwerk. En toch wil God het oplossen. En dan niet eens van een afstand, nee, Hij wil – hoewel Hij heilig en perfect is – middenin die puinhoop komen. Midden tussen de mensen die naar Hem schelden, zich niets van Hem aantrekken en Hem de schuld geven van alles.

Liefde en lef

Zó groot is Gods liefde. Zo groot is Zijn zorg voor ons. Dat is wat Jezus’ komst naar de aarde laat zien. Ik raak ervan onder de indruk als ik erover nadenk. En het spoort me aan om uit te stappen naar anderen die lijden en in de ellende zitten. Ik wil het lef hebben om niet op een afstand te blijven staan, maar om net als Jezus dichtbij te komen en middenin hun ellende te stappen. Om hen op te zoeken op de moeilijkste plaats en Gods liefde te laten zien. Zodat er hoop en herstel zal komen.

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email