De kracht van Gods levensveranderende liefde

Gods liefde is iets waar ik mij altijd over zal blijven verbazen. Misschien herken je dat ook wel. Menselijk gezien zouden we de ander allang hebben opgegeven als diegene 20 keer dezelfde fout heeft gemaakt. Maar God doet dit niet. Zelfs niet na 1000 keer…

Een verhaal uit Bijbel vind ik hier een prachtig voorbeeld van, namelijk het verhaal van de overspelige vrouw uit Johannes 8:1-11.

Op heterdaad betrapt

Een vrouw is hier op heterdaad betrapt door enkele schriftgeleerden en wordt naar Jezus gebracht met de vraag wat ze met haar moeten doen. Want volgens de wet van Mozes zou ze gestenigd moeten worden. Jezus blijft heel rustig en geeft ook niet meteen antwoord. Na nog een keer aandringen van de schriftgeleerden zegt Jezus het volgende: “‘Wie van jullie zonder zonde is, laat die als eerste een steen naar haar werpen.’”

Dit maakte dat de schriftgeleerden een voor een langzaam weggingen, waardoor de vrouw alleen met Jezus overbleef. En dan zegt Jezus: “‘Waar zijn ze? Heeft niemand u veroordeeld?’ ‘Niemand, heer,’ zei ze. ‘Ik veroordeel u ook niet,’ zei Jezus. ‘Ga naar huis, en zondig vanaf nu niet meer.’”

Een andere reactie

En dat vind ik zo bijzonder! Want Jezus had ook heel anders kunnen reageren. De vrouw had namelijk gewoon duidelijk iets fout gedaan en had Jezus dus alle recht om haar te veroordelen. Hij had boos op haar kunnen worden en zelfs de eerste steen kunnen gooien. Maar dat deed Hij allemaal niet! Hij had een totaal andere reactie.

Hij nam rustig de tijd voor wat er gebeurde. En pas toen iedereen die haar veroordeelde haar had verlaten en Hij haar alsnog kon veroordelen, deed Hij dat nog niet. Hij zei: “‘Ik veroordeel u ook niet. Ga naar huis, en zondig vanaf nu niet meer.'”

Zijn bovennatuurlijke liefde

En daar stopt het verhaal. We lezen niet hoe het leven van deze vrouw er vanaf dit moment uit is gaan zien. Zou ze later weer overspel hebben gepleegd of had ze haar leven volledig veranderd en probeerde ze met alles wat in haar was niet meer te zondigen? Ik denk dat laatste. Sterker nog: daar ben ik 100% van overtuigd!

Want ik stel me het als volgt voor: de vrouw staat daar met weinig tot geen kleren voor Jezus. Ze is bang, vol schaamte en durft bijna niets te zeggen. Maar dan kijkt Jezus haar met zijn liefdevolle ogen aan. Hij veroordeelt haar niet, zegt niets over hoe ze er uitziet of wat ze gedaan heeft. Hij kijkt haar alleen maar aan en Zijn ogen stralen bovennatuurlijke liefde uit. Een liefde die wij niet kennen. Maar zij heeft het voorrecht om in deze liefdevolle ogen te mogen kijken.

De kracht om te veranderen

En dan zegt Jezus: “‘Ik veroordeel u ook niet.'” Het moment dat haar leven eigenlijk had moeten eindigen, werd door Jezus veranderd naar het moment waarop ze Zijn genade en liefde ontving. Waarop ze een tweede kans kreeg waarvan ze wist dat ze die niet verdiende.

En die ontmoeting met Zijn genade en Zijn liefde, maakt dat ik geloof dat zij haar leven vanaf dat moment ten goede heeft veranderd. Want dat is ook wat mij de kracht geeft om elke keer wanneer ik de fout in ga, weer op te staan en er opnieuw bewust voor te kiezen om mij af te keren van mijn zonde.

Want elke keer dat jij zondigt en vergeving vraagt – en misschien iedereen je veroordeelt en bij je is weggelopen – staat Jezus er nog, kijkt Hij jou met Zijn liefdevolle ogen aan en zegt tegen jou: “Ik veroordeel jou niet. Ik vergeef je. Zondig vanaf nu niet meer.”

Laat Zijn liefde jouw kracht zijn om te veranderen!

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email