De kracht van Gods Woord

Een paar jaar geleden keek ik een documentaire over de kerk in Iran. De kerk daar wordt stevig vervolgd; het leven als christen is erg gevaarlijk en dus niet makkelijk. De hele documentaire was indrukwekkend en inspirerend, omdat ze liet zien hoe sterk en krachtig het geloof van deze Iraanse christenen was. Maar twee zinnen sprongen er voor mij uit, zinnen die ik me nog steeds herinner. Het ging over het lezen van de bijbel. Daarover werd gezegd: ‘als wij de bijbel lezen, verwachten we dat we erdoor worden getransformeerd. Als dat niet gebeurt, heeft het geen zin om bijbel te lezen en kunnen we er net zo goed mee stoppen.’

Verwachting

Wauw. Dat zette me aan het denken. Ik lees mijn hele leven al in de bijbel. Wat verwacht ík, wanneer ik de bijbel open sla? Wat gebeurt er met mij als ik de bijbel lees?

Ik moest eerlijk bekennen dat ik niet dezelfde verwachting had als de Iraanse christenen, wanneer ik mijn bijbel ging lezen. En ik denk dat dat geldt voor de meeste christenen in Nederland. Misschien zijn we zo gewend geraakt aan de bijbel, dat we hem ‘normaal’ zijn gaan vinden en de kracht ervan onderschatten. We lezen een stukje, praten er misschien wat over en trekken vervolgens een conclusie. ‘Ja, mooi stukje!’. Of, ‘moeilijk hoor, ik denk dat het onmogelijk is om te doen wat daar staat’. En vervolgens gaan we verder met ons leven, zonder dat er veel veranderd is.

Levend en krachtig

Hoe kunnen we op zo’n manier de bijbel gaan lezen, dat we er inderdaad door getransformeerd – dat is veranderd – worden? God zegt zelf over Zijn Woord dat het ‘levend en krachtig’ is, en diep in ons binnenste doordringt (Heb. 4:12). Dat betekent dus dat Gods woorden inderdaad iets in ons zouden moeten doen en veranderen. En denk maar eens aan de schepping van de aarde: God maakte alles, enkel en alleen met Zijn woorden. Gods woorden hebben dus écht grote kracht!

Ik denk dat er al heel veel verandert, wanneer we met dat besef de bijbel gaan lezen. Eigenlijk vergelijkbaar met de christenen uit de documentaire: hun verwachting was anders dan die van ons, en daardoor de uitkomst ook. De bijbel is niet gewoon een inspirerend boek. Het is ook geen boek dat vooral bedoeld is voor discussie, of waar jij de stukjes uit kunt halen die je leuk vindt. Nee, het is Gods levende Woord!

Lezen met geloof

Als je dat Woord gaat lezen met geloof, en ieder woord dat je tegenkomt serieus neemt – dan gaat dat effect hebben in je leven. Probeer het maar eens! Neem een klein stukje uit de bijbel (gewoon een paar verzen, bijvoorbeeld uit een van de evangeliën of brieven), lees dat en denk erover na. Pas het vervolgens toe in je leven. Als je dat iedere dag doet, dan worden jouw hart en jouw leven gevormd door Gods Woord. Dan word je, net als de Iraanse christenen, getransformeerd door de bijbel.

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email