De waarheid over jouw identiteit

De komende weken gaan we bezig met het thema ‘identiteit’. Een thema dat voor ons, als jongeren, belangrijk is. In de fase tussen kind zijn en volwassenheid gaan we namelijk op zoek naar onze identiteit. Er wordt van ons verwacht dat we antwoord vinden op vragen als ‘wie ben ik?’, ‘waar sta ik voor?’, ‘wat wil ik bereiken?’. Een antwoord vinden op die vragen kan behoorlijk lastig zijn. Want hoe kom je erachter wat je identiteit is? Waar baseer je je identiteit op?

Ongezonde identiteit

Een paar jaar geleden liet God mij zien dat er iets mis was met mijn identiteit. Ik was al een aantal jaar ziek, en in de eerste jaren werd er geen duidelijke oorzaak gevonden. Mensen om mij heen – uit de kerk, de buurt, klasgenoten, leraren, familie – hadden daar een mening over. ‘Het zal wel tussen de oren zitten’, werd er bijvoorbeeld gezegd. Of er was commentaar: waarom kan je dit wel en dat niet? Soms werden deze dingen recht in mijn gezicht gezegd, maar vaker ging het achter mijn rug om en ving ik er via via dingen van op. Ik vond dit erg moeilijk, maar ik liet me er verder niet door beïnvloeden – tenminste, dat dacht ik. Tot God me liet zien dat de meningen van mensen in mijn hoofd waren gaan zitten. Onbewust liet ik me steeds meer leiden door wat mensen wel niet over mij zouden denken. Hun woorden waren mijn identiteit gaan bepalen zonder dat ik het doorhad. Ik was onzeker geworden en niet meer vrij.

Wat is de basis?

Dat is niet hoe God het voor ons bedoeld heeft. Onze identiteit moet niet afhangen van de onbetrouwbare mening van anderen. Zij mogen niet bepalen wie wij zijn, wat wij voelen en wat wij doen. Vaak wordt dan als oplossing aangedragen dat we alleen op onze eigen mening en ons eigen gevoel moeten afgaan – maar ook dat klopt niet. Ook ons eigen gevoel is niet betrouwbaar. Misschien ben jij wel een gigantische perfectionist en schiet je daardoor in je eigen ogen altijd tekort. Baseer je je identiteit hierop, dan is jouw identiteit ‘niet goed genoeg’, of ‘loser’. Dat is geen gezonde identiteit, toch? Daarom blijft er maar één optie over: de enige betrouwbare basis waarop we onze identiteit kunnen bouwen, is op de mening van God over ons. Hoe Híj naar ons kijkt en hoe Hij over ons spreekt – dat is de waarheid.

Hoe God naar ons kijkt

En als we christen zijn, dan kijkt God niet naar hoe we zijn als mens, maar dan kijkt Hij naar ons in Christus. Door het geloof in Jezus ontvangen we niet alleen nieuw leven, maar ook een hele nieuwe identiteit. Die identiteit moeten we leren kennen en we moeten hem ons eigen maken. Zoals in Efeze 4 staat: ‘Door Jezus wordt duidelijk (…) dat uw geest en uw denken voortdurend vernieuwd moeten worden en dat u de nieuwe mens moet aantrekken’ (vs. 23-24). Pas als we dat doen – als we vanuit onze identiteit in Christus gaan leven – kunnen we in onze volle potentie als christen leven. De duivel beseft dit als geen ander en daarom zal hij er alles aan doen om te voorkomen dat jij in jouw ware identiteit gaat leven. Daarom is het zo belangrijk om de waarheid hierover te zoeken, te kennen en toe te gaan passen. Dat is precies wat we gaan doen de komende weken, dus stay with us!

“Pas als we vanuit onze identiteit in Christus gaan leven, kunnen we in onze volle potentie als christen leven”

En denk er alvast eens over na (en vraag het ook aan God) waar jij jouw identiteit op baseert. Zijn er woorden of leugens van anderen, die zijn gaan bepalen wie jij bent? Heb jij ideeën over jezelf die je gevangen houden? Als je dat gaat ontdekken, heb je al een belangrijke stap gezet. Leg het voor God neer en luister naar Zijn stem. Dan gaat Hij jou helpen om jouw identiteit te bouwen op Zijn waarheid.

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email