Denken als Jezus

Als je wilt leven als een discipel van Jezus, dan moet je leren om te denken als een discipel van Jezus. In Romeinen 12:2 staat daarover: ‘Jullie moeten niet meer op dezelfde manier leven als de ongelovige mensen. Maar leef als nieuwe mensen, doordat jullie op een nieuwe manier gaan denken‘. De sleutel tot het leven als een nieuwe mens, is dus om eerst te gaan denken als een nieuwe mens.

Bovennatuurlijk denken

Wat houdt dat in, denken als een nieuwe mens, of als een discipel? Je zou kunnen zeggen dat je moet gaan denken als Jezus. Dat is iets waar ik zelf de laatste tijd veel mee bezig ben. Ik merk dat dat absoluut niet vanzelf gaat en dat ik daar echt in moet en wil groeien. Bijvoorbeeld, ik heb een gesprek met een bekende. Diegene deelt dat hij een probleem met zijn gezondheid heeft. Ik reageer meelevend, ik vraag wat er al gedaan is en welke behandelmogelijkheden er eventueel nog zijn, ik wens diegene sterkte. En als ik thuis ben, kan ik mezelf wel voor mijn kop slaan. Waarom heb ik niet aangeboden om voor diegene te bidden? Waarom dacht ik alleen maar in natuurlijke mogelijkheden, en niet in het bovennatuurlijke?

Dat is de omslag in denken waar Romeinen 12:2 het over heeft. Ook de discipelen moesten dat leren. Zo hadden zij al twee keer meegemaakt dat Jezus duizenden mensen te eten gaf met slechts een paar broden en vissen. Na dat tweede wonder stappen ze in de boot, en waar praten ze over? Over het feit dat ze te weinig brood bij zich hebben! (Mar 8:16). Dat is toch onvoorstelbaar? Hoe dom kun je zijn!? Maar inmiddels weet ik dat ik zelf net zo dom ben. Die omslag in je denken, die is er niet direct na één wonder, of twee. Onze hersenen zijn geprogrammeerd op het natuurlijke, en ze stappen niet zomaar over op het bovennatuurlijke.

Je denken vernieuwen

Hoe kun je dan toch je denken vernieuwen? Hoe kun je gaan denken als Jezus? Door Hem op de voet te volgen. Lees elke dag in je bijbel, zodat je gevoed wordt met Gods Waarheid en gaat denken in Zijn mogelijkheden. Blijf in contact met God gedurende de dag, overleg met Hem over de dingen waar je mee bezig bent. Als je dat doet, zal je merken dat je denken gaat veranderen. Dan ga je denken als een discipel, zodat je gaat leven als een discipel.

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email