Een dag in het leven van een discipel

Wanneer we Jezus hebben toegelaten ons leven en in Hem geloven, noemen we onszelf christenen. En christen zijn betekent eigenlijk puur dat je Jezus wilt volgen. Maar dat is soms nog best lastig. Hoe mag dit er voor ons uit zien?

Laten we daarvoor eens een kijkje nemen in het leven van de eerste volgelingen van Jezus: de 12 discipelen.

Alles achterlaten

In Mattheüs 4 lezen we dat Jezus – wanneer Hij uit de woestijn komt – Simon, Petrus, Jakobus en Johannes ziet en hen vraagt om Hem te volgen. Op dat moment maken ze meteen de keuze om Jezus te volgen, en ze laten alles achter. Hun boten, hun bezittingen en hun familie. Jakobus en Johannes waren hun vader op dat moment zelfs aan het helpen de visnetten te repareren! Alles lieten ze direct achter zich om Jezus te volgen.

Vanaf dat moment zag hun leven er compleet anders uit. Ze leerden totaal nieuwe dingen over het koninkrijk van God en zagen Jezus zieken genezen! Hun wereld stond op z’n kop!

Elke dag

En dit was niet alleen in het begin zo. Misschien denk je wel: “In het begin is alles spannend en leuk, maar na een tijdje is dat wel voorbij.” Maar dat was hier absoluut niet het geval! Elke dag vertelde Jezus weer dingen over het koninkrijk van God waar de mensen hun ogen van uit keken.

Net zo was het voor de discipelen! Keer op keer leerde Jezus de discipelen weer iets nieuws, of ze zagen Jezus iets nieuws doen, of maakten het zelf met Hem mee. Geen enkele dag was saai of hetzelfde met Jezus!

Jezus leerde de mensen een totaal nieuwe manier van denken en met elkaar omgaan. Hij genas de zieken en dreef demonen uit, en vervolgens zelfs de discipelen de opdracht en de kracht dit ook te doen! Alles draaide om het zichtbaar maken van het koninkrijk van God.

Realiteit

Als we dit even in ons achterhoofd houden en dan weer bedenken dat wij volgelingen van Jezus willen zijn… Dan zou ons leven hier toch op moeten lijken? Als dit is hoe het eruit ziet om Jezus te volgen, dan moet datzelfde toch ook in ons leven zichtbaar zijn?

Maar helaas is dit vaak voor ons nog geen realiteit. Vaak merken we zo weinig van God en ervaren we Hem alleen op Opwekking of op een ander evenement. Terwijl we Hem elke dag mogen ervaren zoals we op Opwekking doen!

Hoe kunnen we van die highs en lows naar een stabielere lijn gaan, als het gaat om de aanwezigheid van God in je leven? Ik wil je uitdagen om het bijbelboek Mattheüs te gaan lezen en bewust te kijken naar het leven van de discipelen. Wat maakten ze allemaal mee? Welke dingen veranderden er in hun leven? En wat waren de omstandigheden waarin ze verkeerden?Denk vervolgens eens na hoe je de dingen die je geleerd hebt in je eigen leven kunt toepassen.

Ben je benieuwd hoe wij dit in ons eigen leven verwerken? Luister dan naar de podcast van deze maand! Hierin zullen Tim en ik dieper ingaan op dit blog en bespreken hoe dit er praktisch in ons leven uit ziet. Deze podcast komt online op 22 oktober.

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email