Elkaar vergeven

Gods vergeving voor ons is een gaaf onderwerp. Het is goed nieuws, dat iedereen denk ik wel wil horen. Er zit alleen ook een andere kant aan, die we in eerste instantie misschien minder leuk vinden. Gods vergeving is namelijk niet ‘los verkrijgbaar’. Wil je Zijn vergeving ontvangen, dan wordt er ook iets van jou gevraagd. Namelijk dat jij anderen vergeeft.

Laten we eerst eens kijken wat de bijbel daarover zegt. Waarschijnlijk ken je het bekende vers uit het Onze Vader wel: ‘Vergeef ons onze schulden, zoals ook wij hebben vergeven wie ons iets schuldig was’ (Mat. 6:12). Je ziet dat hier Gods vergeving gekoppeld wordt aan onze vergeving van elkaar. In dit gebed wordt ervan uit gegaan dat wij anderen vergeven hebben en daarom kunnen we vervolgens God om vergeving van onze eigen fouten vragen. Maar wat nu als je iemand niet wilt of kunt vergeven? Jezus zegt daarover iets verderop, in vers 14: ‘als jullie anderen hun misstappen vergeven, zal jullie hemelse Vader ook jullie vergeven. Maar als je anderen niet vergeeft, zal jullie Vader jullie je misstappen evenmin vergeven.’

Dat is duidelijke, confronterende taal. Anderen vergeven is volgens de bijbel dus geen optie, maar een noodzaak. Jezus zegt dat jij Gods vergeving niet zal ontvangen, als jij anderen niet vergeeft. Dat is best heftig! Snapt Jezus dan niet hoe ontzettend moeilijk het voor ons kan zijn om anderen te vergeven?

Ik geloof van wel. In Mattheüs 18 vraagt Petrus aan Jezus hoe vaak wij anderen moeten vergeven. Petrus denkt: er zitten toch grenzen aan wat wij kunnen vergeven? Hij vraagt daarom aan Jezus of zeven keer vergeven genoeg is. Zeven is het getal van de volheid en zeven keer vergeven is behoorlijk vaak. Dat moet toch genoeg zijn? Maar Jezus vindt dat niet genoeg. Zijn antwoord aan Petrus? Je moet anderen tot zeventig keer zevenmaal – oftewel oneindig vaak – vergeven.

Om zijn antwoord verder uit te leggen, vertelt Jezus daarna een gelijkenis. Ik ga het verhaal in dit blog niet helemaal vertellen, maar ik raad je aan om het zelf eens door te lezen (je kunt het vinden in Mattheüs 18:23-35). De les die Jezus echter met dit verhaal aan ons wilde leren, is de volgende: wij hebben een enorme schuld tegenover God. Een schuld die we nooit kunnen ‘afbetalen’ en waar we op geen enkele manier onderuit kunnen komen. Het enige wat wij kunnen doen, is God vragen om kwijtschelding van die schuld (vergeving vragen). Gelukkig wil God dat doen! Wij zijn daardoor bevrijd van die enorme schuld. Vervolgens komen we iemand tegen die iets fout doet tegenover ons. Diegene bouwt daardoor als het ware een schuld bij jou op. Die schuld is echter niet te vergelijken met jouw schuld tegenover God. En als God jou die enorme schuld heeft kwijt gescholden, moet jij ook medelijden hebben met iemand die een kleine schuld bij jou heeft gemaakt.

Betekent dat dan dat vergeven altijd makkelijk is? Wat nu als iemand jouw leven volledig kapot gemaakt heeft? Dan heeft diegene toch juist een hele grote schuld bij jou? Dat klopt. En die pijn en die schade hoef je niet weg te stoppen – die mag je erkennen. Toch is die schuld dan nog steeds kleiner dan onze schuld richting God. En toch vraagt God dus dan nog steeds van jou om die ander te vergeven, hoe moeilijk dat ook is. Dat lukt misschien niet op één moment en dat hoeft ook niet. Maar wees ertoe bereid om het proces van vergeving in te gaan. Bid maar tot God ‘Heer, ik wil vergeven, maar ik kan het niet alleen. Help me’. Dan zal God jou helpen om te vergeven.

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email