Geloof bouwen voor genezing

Ik hoop dat jij, net als ik, verlangt naar meer wonderen van genezing. Misschien heb je zelf wel genezing nodig. Of je wilt graag meer gaan bidden voor anderen die ziek zijn. In beide gevallen is er één ding heel belangrijk: geloof.

Geloof is een sleutel

In de bijbel zien we namelijk dat Jezus reageert op geloof. Hij zegt bijvoorbeeld, nadat de bloedvloeiende vrouw genezen was: ‘uw geloof heeft u gered; ga in vrede en wees genezen van uw kwaal’ (Mar. 5:34). En ergens anders zegt Hij, tegen een wanhopige vader die om genezing vraagt voor zijn zoon: ‘als u kunt geloven, alle dingen zijn mogelijk voor wie gelooft’. In beide verhalen is de genezing dus ‘afhankelijk’ van geloof! De vrouw werd genezen door haar eigen geloof, de zoon werd genezen door het geloof van zijn vader. Geloof is dus een belangrijke sleutel voor het ontvangen van wonderen van God.

Geloof bouwen

Maar hoe kom je aan geloof? Het is geweldig dat alle dingen mogelijk zijn wanneer je gelooft, maar wat als je geen geloof hebt voor iets? Dan is er gelukkig een oplossing: je kunt geloof bouwen. De bijbel zegt: ‘zo is dan het geloof uit het gehoor, en het gehoor door het Woord van God’ (Rom. 10:17). Dit is misschien een ingewikkelde zin, maar de betekenis is heel eenvoudig: door te luisteren naar het Woord van God, ontvang je geloof. Als jij wilt groeien in geloof voor genezing, dan is het dus belangrijk dat je bijbelteksten over genezing gaat lezen.

Daarbij is het belangrijk om vol te houden. Ik heb gemerkt dat dat soms best lastig is, toen ik zelf geloof ging bouwen voor mijn eigen genezing. De ene dag ben je vol enthousiasme, en lees je hardop tekst na tekst. En de volgende dag heb je er eigenlijk helemaal geen zin in. Of je denkt, dat het na een paar dagen toch wel genoeg moet zijn. Maar meestal is dat niet waar! Misschien moet je sommige teksten wel honderd keer lezen, voor ze echt in je hart doordringen en er écht geloof ontstaat. Dat is oké, maar het vraagt dus wel om een stukje volharding.

Wat is écht geloof?

En hoe weet je dan of je ergens geloof voor hebt? Ik heb vroeger vaak gedacht dat ik ergens geloof voor had. Ik ‘geloofde het gewoon’. Tot ik er op een gegeven moment achter kwam dat dat helemaal geen geloof was! Een goede graadmeter is om op je woorden en daden te letten. Geloof betekent ‘zeker weten’, dus als jij iets gelooft, dan moet je er ook naar spreken en handelen. Een gek voorbeeld: stel dat jij gelooft dat het morgen 30 graden wordt. Dan hoef jij niet morgenochtend eerst achter het gordijn te spieken om te kijken of het écht mooi weer is. Nee, als je echt geloof hebt, dan trek je meteen je korte broek aan. Je wéét gewoon dat het 30 graden wordt.

Hetzelfde geldt voor genezing. Ik zelf dankte God bijvoorbeeld voor mijn genezing, want ik geloofde dat Hij mij genezen had. Toch stapte ik ’s middags in mijn bed, omdat ik me erg moe voelde en normaal gesproken een dutje nodig had om de dag door te komen. Toen zei God tegen me: ‘waarom ga je in bed liggen als je gezond bent?’ Natuurlijk had God helemaal gelijk. Als ik geloof dat ik gezond ben, dan moet ik ook handelen alsof ik gezond ben – ongeacht wat ik voel.

Handelen in geloof

Dit klinkt misschien erg radicaal, en dat is het ook! Ik heb het zelf vaak echt als een strijd ervaren om op die manier in geloof te handelen. Maar het is wel de bijbelse manier, en als jij probeert om op die manier stappen te zetten, dan gaat God je helpen. De omschrijving van geloof is nu eenmaal: ‘het overtuigt ons van de waarheid van wat we niet zien’. We mogen dus leren om te handelen volgens ons geloof, in plaats van volgens wat we zien en voelen. Als we dat doen, zullen we versteld staan van wat God vervolgens gaat doen! Hij antwoordt altijd op geloof.

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email