Geven, geleid door de Geest

Misschien ben je er inmiddels wel van overtuigd om geld te gaan weggeven. Je weet dat God dat van je vraagt en dat Hij er blij van wordt als je daarin gehoorzaamt. En je wilt graag delen van de overvloed waarmee Hij je gezegend heeft. Maar dan komt de vraag: waaráán geef je je geld? Er zijn zo veel goede doelen en zo veel mensen die geld nodig hebben. Hoe kies je dan en hoe weet je dat je de juiste keuze maakt?

Keuzestress

Dat is een punt dat mij er nogal eens van weerhoudt om te geven. Ik wil best geven, maar de keuzes die ik daarbij moet maken, verlammen me soms. Als ik geef, wil ik namelijk graag zeker weten dat mijn geld op de juiste plek terechtkomt én dat ik de juiste hoeveelheid geef. Ik kan een bepaald bedrag geven aan elk willekeurig goed doel dat maar voorbij komt, maar ik geloof dat er een betere manier is.

Geven is een gave

Er is er namelijk maar Eén die precies weet welke hoeveelheid geld, op welk moment en op welke plek er nodig is: God. Hij is Degene die dat allemaal perfect kan regisseren. Aan Zijn plan wil ik meewerken als ik geef, want dan wordt mijn geld op de beste manier besteed. En hoe kom er ik erachter wat Zijn plan is? Door de Heilige Geest. Zoals de Heilige Geest ons in alles wil leiden, wil Hij dat ook hierin. Geven wordt in de bijbel zelfs een gave van de Heilige Geest genoemd! In Romeinen 12 schrijft Paulus over de gaven van de Geest en in dat lijstje staat: ‘Wie de gave heeft gekregen om te geven, krijgt Gods hulp om dat bescheiden te doen’ (vs. 8, BasisBijbel). Dat betekent dus dat sommige mensen, meer dan anderen, een gave voor geven hebben. Maar dat neemt niet weg dat de Heilige Geest íedereen wil leiden in het geven, ook jou!

Meewerken in Gods plan

Een tijdje geleden was ik hiervoor aan het bidden. Ik las die middag namelijk enkele bijbelgedeeltes over geven, waardoor het onderwerp (opnieuw) ging leven in mijn hart. Ik had best wat geld op mijn spaarrekening staan, meer dan ik zelf nodig had, en ik wilde graag geven. Ik vroeg God of Hij me wilde laten zien hoe ik dat geld mocht besteden, aan wie ik moest geven – want ik wist het niet.

De volgende ochtend luisterde ik een spraakberichtje van een vriendin. Eén van de dingen die ze vertelde, was dat ze een rekening had gekregen van de belasting en dat ze nog niet wist hoe ze die moest gaan betalen. Ik wist het wel! Het was mij meteen duidelijk dat ik die rekening mocht gaan betalen, en daar werd ik zo blij van!

Het voelde heerlijk om mee te werken in Gods plan, om te weten dat Hij dit leidde en dat Hij wilde dat mijn geld op dat moment besteed werd aan die rekening. Het voelde voor mij niet als geven, maar als ontvangen – het voelde als een voorrecht om dat te mogen doen.

Groeien in geven

Sinds dat moment verlang ik er steeds meer naar om, geleid door de Geest, te geven. Het is zo leuk om ook op financieel gebied mee te mogen werken in Gods plannen en je door Hem te laten leiden. Ik hoop en bid dat dat gaat groeien in mijn eigen leven en ook in dat van jou. Ik wil je uitdagen om hetzelfde gebed te bidden als ik deed. Om heel simpel tegen God te zeggen: ‘Ik wil geven; wilt U mij laten zien aan wie ik mag geven?’ Ik weet zeker dat er dan bijzondere, mooie en wonderlijke dingen gaan gebeuren.  

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email