God eren met je geld

Ik heb geld mijn hele leven nooit zo belangrijk gevonden. Terwijl de meeste kinderen na hun verjaardag het gekregen geld meerdere keren tellen en daarna zorgvuldig opbergen, slingerde het bij mij vaak ergens rond. Ik vergat het op te ruimen, had geen idee hoeveel geld ik had. Het interesseerde me gewoon niet zo.

Geld als middel

Ook nu is dat nog een beetje het geval. Ik kijk veel te weinig in mijn bankieren app en hou mijn geldzaken vaak slecht in de gaten. Toch begint mijn idee over geld langzaam te veranderen. Ik dacht namelijk altijd dat geld voor God ook niet belangrijk was. Het is toch iets materialistisch, iets niet-geestelijks, iets wat ons alleen maar van Hem af houdt? Dat kán waar zijn, maar het hangt er maar van af hoe je je geld gebruikt. Je kunt het inderdaad puur materialistisch spenderen, je hart kan er teveel op gericht raken, waardoor geld iets is wat tussen jou en God in komt te staan.

Máár, je kunt geld ook compleet anders gebruiken: als manier om God te eren en als middel om Zijn koninkrijk te helpen bouwen. Je kunt investeren in hulp voor armen, zending, christelijk jongerenwerk, kindsponsoring, gevangenispastoraat, noem maar op. Het geld dat je daarin steekt, leidt ertoe dat God geëerd wordt.

Van geld tot eer aan God

Een voorbeeld in de bijbel hierover, vinden we in Paulus’ brief aan de kerk in Korinthe. Deze gemeente had een collecte gehouden om de christenen in Jeruzalem, die geld tekort kwamen, te helpen. Paulus schrijft: ‘U bent in ieder opzicht rijk geworden om in alles vrijgevig te kunnen zijn, en uw vrijgevigheid leidt dor onze bemiddeling tot dankzegging aan God. Uw bijdrage aan de collecte heft immers niet alleen het gebrek van de heiligen in Jeruzalem op, maar leidt er bovendien toe dat ze God uitbundig danken’ (2 Kor. 9:11-12). Ik las deze tekst een paar weken terug en het was voor mij echt een eye-opener. Mijn geld kan ertoe leiden dat God geëerd wordt! Zelfs iets materialistisch als geld, kan dus een geestelijke uitwerking hebben. Dat besef maakte dat ik geld ineens een stuk interessanter vindt.

Het draait dus allemaal om de vraag: waarin investeer jij je geld? Je kunt het allemaal puur voor jezelf besteden, met als gevaar dat je hart teveel aan je geld en bezittingen gehecht raakt. Maar je kunt het ook omdraaien en jouw geld gaan gebruiken als middel om God te dienen en te eren. Deze manier van omgaan met geld, wordt in de bijbel aangemoedigd: ‘Eer de Heer met al je rijkdom, met het beste van de oogst’ (Spr. 3:9). Ik word enthousiast van het idee dat ik met het geld op mijn bankrekening, gave dingen voor God kan gaan doen. Mijn geld kan er zelfs toe leiden dat er mensen gered worden en eeuwig leven ontvangen!

Hoe geef je goed?

Maar eerlijk is eerlijk, het is ook best een uitdaging. De eerste uitdaging is al om het geld überhaupt weg te geven, in plaats van aan jezelf te besteden. Maar de volgende uitdaging is: waaráán geef je je geld? Er zijn zoveel goede doelen, zoveel mensen die tekort komen. Er is een hoop wijsheid nodig om de juiste keuzes te maken op het gebied van geven.

Ik geloof dat God ons hierbij wil helpen. Hij draagt ons op om goede rentmeesters te zijn – en bij elke opdracht die Hij ons geeft, wil Hij ons ook alles geven om die opdracht goed uit te kunnen voeren. Door de Heilige Geest wil God ons leiden in het geven, zodat ons geld op het juiste moment op de juiste plek terecht komt. Hoe dat precies werkt, lees je in het themablog van volgende week!

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email