God op nummer #1

God op nummer 1 in je leven. Waarschijnlijk heb je deze uitspraak wel eens vaker in de kerk gehoord. En eerlijk gezegd klinkt het best heftig en vaag tegelijkertijd. God op nummer 1. God als het belangrijkste in je leven.
Maar hoe zou dit er dan uit moeten zien?

Regeltjes

Ik denk dat we eigenlijk een onjuist beeld hebben van hoe een leven met God op de eerste plek eruit mag zien. Ik denk dat vele van ons het beeld hebben dat je dan bepaalde dingen niet meer mag doen. Dat je je aan allerlei regeltjes moet houden, omdat God het belangrijkste in je leven moet zijn. Maar ik heb ontdekt dat dit er eigenlijk heel anders uit ziet.

Relatie

Want zoals we weten wil God een relatie met ons als onze Hemelse Vader. Hij wil niet dat we Hem gehoorzamen als robots zonder een eigen wil. En daarom verlangt Hij er naar dat we kiezen voor een leven met Hem vanuit ons eigen verlangen en eigen wil.

En zo is het ook op dit gebied. God wil niets liever dan dat Hij op de eerste plek in ons leven staat. Maar alleen zolang dat vanuit relatie gebeurt. En dan krijgt deze uitspraak opeens een hele andere realiteit.

Verlangen

Stel, je krijgt nieuwe relatie. Je bent helemaal smoor verliefd, en alles draait op dat moment om jouw vriend(in). Niets of niemand is op dat moment belangrijker. Waarom? Je bent verliefd en verlangt er naar om zoveel mogelijk bij diegene te zijn.

En zo werkt het ook tussen God en jou. Wij hebben een relatie met God en houden van Hem. En net zoals je dan naar je vriend(in) verlangt, zo mag je ook steeds meer naar God gaan verlangen. En dan wil je steeds meer bij Hem zijn. Meer bijbel lezen, meer bidden met God en stoppen met zondigen.

Conferentie dip

Misschien denk je nu wel: “Dat zeg je wel heel makkelijk…” en dat klopt. Want vaak is het ook zo lastig om God echt op de eerste plek in je leven te houden als er zoveel aan je trekt.

Maar ik wil je vragen om eens terug te denken aan een moment waarop je God heel duidelijk ervoer. Misschien tijdens het Opwekkingsweekend, misschien tijdens een andere conferentie of avond.  Je voelt God heel dichtbij en het voelt gewoon goed. Alsof het zo hoort. Maar dan komt het einde eraan… Die algemeen bekende conferentie dip. Je bent weer thuis en je wordt weer overladen met zorgen. Je doet misschien weer iets wat je niet had moeten doen. Dat hele gevoel is weg en God voel je ook niet meer zo dichtbij.

Prioriteiten

Zo vaak heb ik hier over na gedacht waardoor dit toch zou komen en nooit had ik echt een duidelijke verklaring hiervoor. Totdat ik merkte dat ik er geen last meer van had. Toen begon ik mij te realiseren wat de oorzaak van de conferentie dip is; waarom je God thuis opeens niet meer zo dichtbij voelt.

Het verschil was dat ik God echt op nummer 1 was gaan zetten in mijn leven. Ik begon namelijk steeds meer naar Hem te verlangen. Ik beluisterde meer preken, was een christelijk boek gaan lezen en was mij meer bewust van God in mijn dagelijks leven.

Ook stopte ik met het doen van bepaalde dingen en ging minder met bepaalde mensen om. Waarom? Omdat deze dingen en mensen mij eigenlijk weg haalden van Gods aanwezigheid.

Ik was God dus echt op de eerste plek van mijn leven gaan zetten, en had mij verwijderd van dingen en mensen die mij verder van God vandaan brachten. Hoe weinig het misschien ook was.

Als je vrienden hebt die op een bepaalde manier leven, maar dat er wel voor zorgt dat de relatie met je vriend(in) verslechterd is verstandig om wat afstand van hen te nemen. Of als je misschien wel te veel aan het gamen bent, waardoor je de relatie eigenlijk verwaarloosd. Dan zeg je toch ook: “Ik ga vanaf nu minder gamen om meer tijd te kunnen besteden met jou.”

En zo geldt dit ook voor jou relatie met God! Wees alert met wie je om gaat of welke dingen je doet, en welke invloed dit heeft op jouw relatie met God.

God op nummer #1

Want dat was, merkte ik, het verschil tussen die conferentie en mijn dagelijks leven. Op Opwekking ben je alleen maar met God bezig en ben je door enorm veel christenen omringt. God is op dat moment het belangrijkste.

En als je die manier van leven, met God op nummer 1, echt gaat leven, – dus dat betekend ook afstand doen van bepaalde dingen die je bij God weghouden – dan heb ik gemerkt dat die conferentie dip verledentijd is omdat God het belangrijkste in je leven is en je Hem elke dag zoekt.

Ik wil je uitdagen om eens na te denken: zijn er dingen die mij bij God vandaan halen? En staat God eigenlijk wel echt op nummer 1 of zijner andere zaken toch nog belangrijker voor mij?

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email