Gods vergeving

Misschien denk je, wanneer het gaat over Gods vergeving: ‘joh, dat weet ik al lang. Natuurlijk vergeeft God’. Het is mooi dat je dat weet en God op die manier kent. Toch is het niet ‘normaal’ wanneer we Gods vergeving heel gewoon vinden. Want denk eens even na: waar in de wereld vind je echte vergeving? Hoe vaak komt het voor dat mensen die God niet kennen, elkaar écht vergeven?

En met echte vergeving bedoel ik het volgende. Als mensen onderling vergeven wij vaak op de manier van ‘zand erover’. We zetten er een punt achter, vergeten wat er is gebeurd en gaan weer verder. Maar soms komt er een moment, dat we ineens die schuld van de ander weer gaan opgraven. Dat doen we bijvoorbeeld wanneer die ander voor de zoveelste keer iets fout doet richting ons. Dan zijn we er klaar mee. We voegen alle oude ‘zonden’ weer toe aan de lijst en zeggen tegen de ander: nu is de maat vol!

Heel begrijpelijk, maar dan hebben we dus die keren daarvoor niet echt vergeven. Vergeving bij God houdt namelijk in dat onze schuld en zonden echt verdwijnen. De bijbel zegt daar bijvoorbeeld over: ‘Zo ver als het oosten is van het westen, zo ver heeft Hij onze zonden van ons verwijderd’ (Ps. 103:12). Nu weet je waarschijnlijk wel dat oost en west onmogelijk bij elkaar kunnen komen – het zijn tegenpolen. Dit vers zegt dus, dat onze zonden nóóit meer bij ons terug kunnen komen. Als God onze zonden vergeeft, dan zijn ze ook echt verdwenen. En ergens anders spreekt God: ‘Ik zal hun zonden vergeven en nooit meer denken aan wat ze hebben misdaan’ (Jer. 31:34). God vergeeft én vergeet. Hij kan dus onmogelijk jouw zonden uit het verleden nog terughalen. Hij is ze bewust vergeten.

Is dat niet geweldig? Nu klinkt het misschien echter alsof vergeving bij God heel makkelijk is. Dat is niet waar. Het kostte God alles om ons te kunnen vergeven – het kostte Hem Zijn eigen Zoon. Vergeving is dus allesbehalve makkelijk of goedkoop; het is iets ontzettend kostbaars.

Als we die twee dingen gaan beseffen – dat God volkomen vergeeft én dat die vergeving Hem alles kostte – dan begrijpen we echt wat vergeving inhoudt. Zelf ben ik dat de laatste tijd dieper gaan begrijpen. Ik wist in theorie wel wat vergeving was. Maar het écht beseffen en aannemen, het als het ware toelaten in mijn hart, dat had ik nog niet genoeg gedaan. Nu ik dat wel doe, merk ik dat het mijn leven verandert. Als je namelijk hebt ervaren dat God al jouw schuld helemaal vergeeft, dan word je een ander mens. Je bent vrij, je bent dankbaar, en je gaat op een hele andere manier naar andere mensen en hun fouten kijken. Over dat laatste zullen we het in volgende blogs gaan hebben. Voor nu mogen we onthouden: Gods vergeving is niet ‘gewoon’, het is iets geweldigs en bijzonders. Een cadeau wat je aan mag nemen en uit mag pakken. Een heel kostbaar cadeau. Maar gelukkig voor iedereen beschikbaar!

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email