Growing roots

Als je het nieuwe leven vergelijkt met een boom, dan ging het de vorige keer over de ontkieming van het zaadje. Je stopt het in de grond, het zaadje sterft, en er gaat iets groeien – het begin van iets nieuws. Dat groeien gebeurt in twee richtingen: naar beneden (de wortels) en omhoog (de plant, die uiteindelijk de boom wordt). Vandaag staan we stil bij de wortels.

Vrucht of wortels?

Enkele weken geleden was ik aan het bidden. Ik uitte mijn frustratie richting God over, in mijn ogen, het gebrek aan vrucht in mijn leven. Ik zit al een tijdje thuis en ontmoet weinig mensen, waardoor ik naar mijn idee mijn geloof te weinig in praktijk kan brengen. Terwijl ik zo veel plannen heb en zo graag van alles en nog wat zou doen. Ik vertelde dit aan God en Zijn antwoord was: ‘Je bent wortels aan het groeien’.

Dat antwoord gaf een heel stuk rust. Blijkbaar is dit waar God me wil hebben op dit moment. Dichtbij Hem, lerend van Hem. In ons verlangen naar zichtbare effecten, naar groei en vrucht, kunnen we al snel voorbij rennen aan het belang van wortels groeien. Wortels zijn niet zichtbaar, niet zo spannend. Maar ze zijn wel de basis van alles wat er boven de grond groeit. Zonder wortels geen boom. 

“Gods antwoord was: ‘Je bent wortels aan het groeien'”

Wortels van een christen

Wat zijn dan precies de wortels in het nieuwe leven van een christen? Paulus schrijft: ‘Moge Hij vanuit zijn rijke luister uw innerlijke wezen kracht en sterkte schenken door zijn Geest, zodat door uw geloof Christus kan gaan wonen in uw hart, en u geworteld en gegrondvest blijft in de liefde’ (Efe. 3:16-17). De liefde, daarin zijn onze wortels. Niet de menselijke liefde, maar Gods liefde, die zichtbaar werd in Zijn Zoon Jezus Christus. Dat is de basis van ons nieuwe leven, dat is het startpunt van waaruit we gaan groeien. 

De kracht van de bijbel

En dat groeien gebeurt als we tijd met God doorbrengen – als we luisteren naar Hem en praten met Hem. Hierin speelt de bijbel een cruciale rol, en ook de manier waarop we de bijbel lezen. Dit besef kwam toen ik een documentaire zag over de kerk in Iran. Deze groeit krachtig, tegen alle verdrukking en vervolging in. Iemand in die documentaire zei: ‘Wij lezen de bijbel niet voor informatie. Als wij de bijbel lezen, verwachten wij dat we erdoor getransformeerd worden.’ Wow. Hoe vaak lezen we in Nederland de bijbel en denken dan ‘goh, dat is een mooi stukje’, of ‘hmm, lastige tekst’, waarna we de bijbel weer aan de kant leggen en onveranderd verder leven? Onderschatten we de kracht en het belang van de woorden die in de bijbels staan? Wat als we de bijbel gaan lezen zoals de christenen in Iran? 

“Als wij de bijbel lezen, verwachten wij dat we erdoor getransformeerd worden”

Ik geloof dat we dan, net als zij, stukje bij beetje veranderd worden met ieder woord dat we in de bijbel lezen. Ieder woord wat daar staat komt van God. Het heeft kracht, gezag en autoriteit en kan wonderen doen in ons hart. Het is bedoeld als voedsel – om werkelijk naar binnen te laten en ons van binnenuit op te bouwen. Om onze wortels te laten groeien, zodat we stevig staan in Gods liefde. Want pas als we goede wortels hebben, kan er vrucht gaan groeien.    

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email