Jezelf vergeven

In het vorige blog hebben we het gehad over dat we elkaar moeten vergeven en soms kan dat enorm lastig zijn. Maar helaas zijn we dan nog niet klaar. Want naast dat we elkaar moeten vergeven moeten we ook onszelf vergeven.

Je herkent het vast wel. Je hebt voor de zoveelste keer weer die ene zonde gedaan wat je niet had willen doen. ‘Ik had dat nooit mogen doen!”, denk je dan misschien wel. En waarschijnlijk heb je ook gelijk. Dat had je ook niet mogen doen, maar toch vergeeft God jou dan zoals we in het eerste blog geleerd hebben. “Gelukkig! God heeft deze zonde vergeven. Nu kan ik weer vrij verder leven.” Maar dat is maar 1 kant van het verhaal.

De barrière tussen jou en God is weg omdat God jou heeft vergeven, maar de barrière tussen jou en een leven vanuit vrijheid zit er nog steeds wanneer jij jezelf niet vergeeft.

Gevangen

Want net zoals jij jezelf in een denkbare gevangenis houdt wanneer je de ander niet vergeeft, zo houd jij jezelf daar ook in wanneer je jezelf niet vergeeft. Jezus is aan het kruis gestorven om jouw zonde te vergeven, zodat je in vrijheid mag leven, maar toch houden we onszelf soms nog gevangen.

Maar op welke gebieden houden we onszelf dan gevangen? Als eerst heeft het een directe impact op onszelf. Want als we onszelf niet vergeven, dan zien we onszelf als schuldig. En wanneer we onszelf als schuldig blijven zien, dan zorgt dat ervoor dat gevoelens zoals schaamte, angst en boosheid actief kunnen blijven in ons leven wat maakt dat we hier ook vanuit zullen gaan leven. En dat is het tegenovergestelde van God’s plan voor jou!

Daarnaast heeft het ook een impact op onze omgang met anderen. De Bijbel leert ons namelijk onze naaste lief te hebben als onszelf. Dus wat gebeurt er dan als we onszelf niet volledig lief kunnen hebben? Dan schijnt dat ook door naar anderen en kunnen we onze naaste ook minder liefhebben.

Zet jezelf vrij!

Kortom: wanneer jij jezelf niet vergeeft, houd jij jezelf alleen maar gevangen en kan je niet van de volheid van het leven genieten dat God voor jou heeft!

Maar misschien vind je het nog erg lastig om jezelf te gaan vergeven. Bedenk dan dit: God vergeeft jou keer op keer en Hij vindt jou het meer dan waard! En daarom mag jij jezelf ook vergeven.

Ga ermee naar God en vraag of Hij jou wil helpen om jezelf te vergeven. Kies hiervoor en zet jezelf vrij zodat je weer kunt leven zoals God bedoeld heeft!

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email