Jezus, bron van overvloed

Een paar weken geleden was ik met mijn man op vakantie in Hamburg. We hadden een lekkere curryworst met friet gehaald en zaten deze ergens op een muurtje op te eten. We hadden al veel bedelaars zien zitten in de stad, maar nu stonden er ook ineens twee voor onze neus. Het waren twee meisjes, vrij jong nog, en ze smeekten ons om ons eten. Ik dacht aan Jezus’ uitspraak ‘geef aan wie iets van je vraagt’ (Mat. 5:42) en gaf hen mijn bord met eten.

Ik liep naar het kraampje om een nieuwe curryworst voor mezelf te halen en toen ik net weer zat, lag er ineens een klein leren envelopje voor mijn voeten. Toen we het oppakten, bleek er 210 euro in te zitten, en verder helemaal niets. We wisten niet zo goed wat we ermee aan moesten. Misschien was het geld uit iemands zak gevallen, maar hoe moest die persoon gevonden worden als er geen enkele aanwijzing voor de identiteit van diegene in het envelopje zat?

We vroegen ons af: ‘zou het geld misschien van God komen? Zou Hij ons zegenen omdat we hebben gegeven?’ Ik schaamde me eerst bijna voor die gedachte. Ik had een maaltijd van maar 8 euro weggegeven, ik had er zelf geen hap minder om gegeten – en dan zou ik het ‘verdiend’ hebben om 210 euro te krijgen? Die verhouding klopt toch niet?

Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat het geld wél van God kwam. Het was Jezus die zichtbaar werd, daar op straat, omdat wij in Zijn voetsporen gingen. Het was Jezus die duizenden mensen te eten gaf, omdat Hij medelijden met hen had. En dat deed Hij met een klein beetje voedsel, dat door het delen overvloed werd. Het was Jezus die zei: ‘het is zaliger te geven dan te ontvangen’ (Han. 20:35). Én Hij zei: ‘alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan’ (Mat. 25:40).

Een deel van het geld dat we ontvingen, hebben we weer gebruikt om andere daklozen te eten te geven. Zo leidde ons geven niet tot gebrek, maar juist tot overvloed. En is dat niet hoe het werkt bij Jezus? Hij gaf alles, namelijk Zichzelf, zodat wij leven in overvloed zouden hebben. En ik heb daar in Hamburg ontdekt, dat als we handelen volgens Zijn woorden en delen van die overvloed, Jezus zichtbaar wordt.

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email