Jezus is genoeg.

Daar hangt Hij.. Kapotgeslagen, onherkenbaar aan een stuk hout dat Hij zelf gemaakt heeft, uitgelachen door de mensen die Hij zelf zo liefheeft en verlaten door Zijn Vader van wie Hij zo houdt.

Kun je je het voorstellen dat je zoveel van iemand houdt dat je er alles voor zou doen om die persoon te redden uit zijn of haar situatie? Kan je iemand bedenken om wie je zo veel geeft dat deze persoon het waard is om zelfs voor te sterven? Dat je alles wat je hebt achter zou laten om er voor die ene persoon te zijn? Sterker nog, hoe zou je het vinden als er een vreemdeling, iemand die je niet kent, naar jou toe zou komen en je zou zeggen dat hij voor jou in de plaats alle nare dingen in je leven op zich wil nemen? Dat hij, als het zo zou zijn, voor jou zou willen sterven?

Jezus kwam naar deze aarde om precies dat te doen! Jezus, de man die een perfect leven heeft geleid, is gestorven zodat jij uiteindelijk een eeuwig leven bij Hem mag hebben. Vet toch?

Zijn offer

Het heeft Hem echter wel veel gekost. Eigenlijk alles. Jezus had het prima voor elkaar in de Hemel denk ik, deel van de Drie-eenheid. Hij had geen enkele reden om te doen wat Hij heeft gedaan, maar toch is het gebeurd. Waarom?

Velen van ons zullen de bekende tekst uit Johannes 3 wel kennen. “Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft” (vs. 16). Maar beseffen we wel goed wat dit echt heeft betekend? Ik wil nog even het stukje herhalen waar ik mee begon.

Daar hangt Hij.. Kapotgeslagen, onherkenbaar aan een stuk hout dat Hij zelf gemaakt heeft, uitgelachen door de mensen die Hij zelf zo liefheeft en verlaten door Zijn Vader van wie Hij zo houdt.

Alles wat Hij had, alles wie Hij was, verdween toen Jezus daar aan het kruis hing. De mensen die Hem zagen hangen verachtten Hem! Ze bespotten Hem! Ze hadden geen idee waarom Hij daar hing! Ze hadden geen idee dat, doordat Hij aan dat ruwe, met bloed doordrenkte kruis hing, zij recht hadden op het leven wat ze konden leven! Mensen wisten het niet! “Vader vergeef hen, ze weten niet wat ze doen”. Zelfs toen Jezus aan het kruis hing voelde Hij nog liefde voor de mensen die Hem eraan hadden gehangen. Dit kan je je toch niet voorstellen? Dat je zo veel houdt van mensen die jou alleen maar pijn hebben gedaan. En toch was dat de reden dat Jezus aan het kruis hing!

Kapot gemaakt; als je nu zo iemand zou zien zou je liever wegkijken. Onherkenbaar in de ogen van mensen.

Onherkenbaar

Maar dit was precies hoe het moest zijn. Jezus moest onherkenbaar voor ons worden, zodat wij herkenbaar voor de Vader kunnen komen! Dat moment dat Hij zijn laatste adem uitblies en riep: “het is volbracht”, was het moment waarop alles veranderde. Wij, als mensen die God elke dag opnieuw afwijzen en bespotten; wij, als mensen die elke dag opnieuw kiezen voor al het andere behalve God in Wie wij alles hebben. Wij als mensen mogen bij Hem komen, en Hij staat elke keer weer met zijn armen wijd te wachten op ons. Maar het heeft Hem alles gekost, Hij heeft de ultieme prijs moeten betalen zodat wij dat niet hoeven.

Jezus is genoeg!

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email