Leiderschap over je leven

Misschien geef jij wel ergens leiding – aan een groepje in het kinderwerk, aan je vulploeg in de supermarkt, of zit je in het bestuur van je studentenvereniging – en spreekt het thema leiderschap je daarom aan. Of je voelt je een geboren leider, je wéét gewoon dat je toekomst ligt in een leidinggevende rol, en wilt daarom graag meer leren over het thema. Dat is mooi! Maar zelfs als dat absoluut niet het geval is, is er één ding waar ook jij de leiding over moet nemen: je eigen leven.

Volgen of leiden?

Ik ben zelf van nature meer een volger dan een leider. Maar leiderschap nemen over mijn eigen leven, dat had ik wel in de vingers – dacht ik. Ik heb de afgelopen jaren een thuisstudie gedaan en had daarbij alle vrijheid om mijn tijd volledig zelf in te delen. Dat ging best goed. Ik had genoeg discipline om elke dag te werken aan mijn studie en deed daarnaast de dingen die ik belangrijk vond. En daar gaat het over als het gaat om leiderschap over je leven: je tijd goed gebruiken en besteden aan díe dingen die belangrijk en goed zijn.

Toch is God me daar de laatste tijd nog iets nieuws over aan het leren, iets dat nog ontbrak. Zoals ik al zei, ben ik meer een volger dan een leider. En als er iemand – een huisgenoot of vriendin – aan mij vroeg om ergens mee naartoe te gaan, of ergens bij te helpen, dan deed ik dat direct. Want het is belangrijk om klaar te staan voor anderen, om het anderen naar de zin te maken, toch? Maar God liet mij zien dat ik hierdoor te veel ‘meewaai’ met de grillen van anderen. Ik sta niet stevig, heb op die momenten geen leiderschap, maar laat me leiden door iemand anders.

Leiding van de Geest

En dat is niet de bedoeling. Er is namelijk maar één iemand door Wie we ons moeten laten leiden, en dat is de Heilige Geest. En Die zal soms tegen je zeggen: ‘Ja, ga mee met die ander! Ja, wijk maar van je plan af en help diegene!’ Want natuurlijk is het belangrijk dat wij er zijn voor anderen. Maar soms zal de Geest je ook influisteren: ‘Laat je niet afleiden, doe waarvan je weet dat je het moet doen’. In mijn geval is dat bijvoorbeeld het schrijven van een bijbelstudie of blog – waar ik soms niet aan toe kom als ik me door iemand anders laat meeslepen – of het houden van stille tijd. Ik hoef niet direct mijn bijbel dicht te klappen als een huisgenoot even een kletspraatje wil houden. Ik mag zeggen: ‘ik heb nu even tijd voor God, maar over een half uurtje kan ik met je kletsen!’ Op die manier blijf ik gefocust op mijn doel, gefocust op Hem.

Leiderschap nemen over je leven is dus eigenlijk: je alleen laten leiden door de Geest en nee durven zeggen tegen al het andere. Dat deed Jezus ook, bijvoorbeeld in Lukas 4: “Toen het dag geworden was, ging Hij naar buiten en begaf Zich naar een eenzame plaats. De menigten zochten Hem en kwamen bij Hem en probeerden Hem tegen te houden, opdat Hij niet van hen weg zou gaan. Maar Hij zei tegen hen: Ik moet ook andere steden het Evangelie van het Koninkrijk van God verkondigen, want daarvoor ben Ik uitgezonden. En Hij predikte in de synagogen van Galilea.” (vs. 42-44). De mensen smeekten Jezus om bij hen te blijven. En dat was vast goed geweest, Jezus had hen nog veel kunnen leren. Maar de Geest zei iets anders tegen Jezus, er was een beter plan: Hij moest gaan om het evangelie verder te verspreiden.

Het beste plan

En zo mogen we, net als Jezus, ons laten leiden door de Geest en niet door de mensen. De Geest heeft áltijd het beste plan. Luister jij al naar Hem, of vind je het ook lastig om leiderschap te nemen en stevig te staan? Bid dan of God je hierbij wil helpen, of Hij je sterker wil maken. Zodat je samen met de Heilige Geest het beste plan kunt uitvoeren.

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email