Lijden om je geloof

Er is één vorm van lijden waarvan de bijbel ons garandeert dat we ermee te maken krijgen: lijden om ons geloof. Jezus vertelde meerdere keren aan Zijn discipelen dat dat de consequentie zou zijn van het volgen van Hem. Zoals bijvoorbeeld in Johannes 15, waar Jezus zegt: ‘Jullie zullen worden gehaat door de mensen die niet in mij geloven. Bedenk dan dat ze Mij óók hebben gehaat. Als jullie hetzelfde zouden zijn als de mensen die niet in Mij geloven, zouden ze van jullie houden. Want dan zouden jullie op hen lijken. Maar omdat ik jullie geroepen heb, zijn jullie anders dan zij. Daarom haten ze jullie. Denk aan wat Ik heb gezegd: ‘Een dienaar is niet belangrijker dan zijn heer’. Als ze Mij hebben vervolgd, zullen ze ook jullie vervolgen’ (vs. 18-20a, BasisBijbel).

Vervolging

Jezus spreekt hier duidelijke taal. Hij zegt: ze vervolgen Mij, dus als jij bij Mij wilt horen, zullen ze ook jou vervolgen. Dat klinkt niet leuk, maar wel heel logisch. En als ik die tekst lees, komt er direct een vraag in me op: waarom worden wij hier in Nederland niet vervolgd? Natuurlijk, ik weet dat ook hier de mensen vaak niet staan te springen om christenen en om het geloof. Ook hier komt het voor dat je naar wordt behandeld, vrienden kwijt raakt, of afgewezen wordt bij een sollicitatie vanwege je geloof. Maar ik ken veel broers en zussen uit landen als Iran en Afghanistan en zij noemen Nederland een heerlijk vrij land. Zij zijn hele andere gradaties van vervolging gewend!

Zijn wij anders?

Begrijp me niet verkeerd, het is echt een zegen dat we hier in relatieve vrijheid kunnen leven en vrij ons geloof kunnen kiezen. Maar toch komt de vraag bij me op, wanneer ik die woorden van Jezus lees: is er misschien iets ‘mis’ met ons geloof? Zijn wij misschien te lauw, lijken we teveel op de wereld – en is dát de reden dat de wereld best oké met ons is? Jezus zegt namelijk dat ons ‘anders zijn’ weerstand oproept. Maar als we eigenlijk helemaal niet zo anders zijn, heeft de wereld ook geen probleem met ons.

Ik denk dat dat een belangrijke vraag is om zelf, en met anderen, eens over na te denken. Ben ik echt anders, hoor ik 100% bij Jezus? Of wil ik graag the best of both worlds? En ben ik er toe bereid om, als ik echt 100% van Jezus ben, ook de eventuele consequenties te accepteren? Wil ik voor Hem lijden? Jezus zegt dat het erbij hoort als we voor Hem kiezen. Hij is heel eerlijk over de kosten, maar ook over wat het je oplevert om Hem te volgen!

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email