Lockdown; ruimte voor God

Gisterochtend, terwijl ik aan het bidden was, kreeg ik twee woorden in mijn hoofd: ruimte maken. Ik was aan het vasten en dacht daarom eerst daarover na. Vasten is inderdaad een vorm van ruimte maken voor God. Je ontneemt jezelf bewust iets en hebt daardoor meer tijd en aandacht om je op God te focussen.

Toen herinnerde ik me ineens dat ik eerder eens iets had geschreven met de titel ‘ruimte maken’. Ik had alleen geen idee meer waarover het ging. Ik ging op zoek op mijn laptop en vond het bestand. Pagina’s aan persoonlijke aantekeningen uit 2019, die vertellen over wat God op dat moment aan het doen was in mijn leven. Dat was ruimte maken. Door ziekte kon ik weinig anders dan op bed liggen, en hoewel ik er zeker van ben dat dat niet van God kwam, gebruikte God het om te werken in mijn hart en mijn leven. Ik had nauwelijks afleiding, een lege agenda – en daardoor was er alle ruimte voor God. Het heeft me gevormd en heel erg doen groeien, hoewel het een pijnlijk proces was.

En terwijl ik vanmiddag een wandeling maakte, liet God me ineens zien dat hetzelfde eigenlijk op grote schaal aan de hand is in deze tijd van lockdown. Allerlei activiteiten vallen weg en het is minder makkelijk om afleiding te zoeken, omdat we er nauwelijks op uit kunnen. Het is een lastige tijd, die misschien leeg of zwaar aanvoelt. Maar tegelijk is dit een tijd die ons leven met God kan veranderen.

Jij hebt de keus wat je doet met de leegte die is ontstaan. Natuurlijk is het verleidelijk om die leegte op te vullen met uitslapen, netflixen en veel te lang op je mobiel zitten. En nu ook de fysieke kerkdiensten en andere activiteiten van de kerk zijn weggevallen, kan het zijn dat je de neiging hebt om af te haken en geestelijk in een soort slaapstand te raken.

Maar wat nu als je de ruimte die is ontstaan, gebruikt om God te zoeken? Wat als je besluit dat jouw grootste verlangen niet is dat het normale leven weer begint, maar dat God Zijn Geest in deze tijd meer over jou en de kerk uitstort? Dít is de tijd die jou en de kerk radicaal kan veranderen – maar dan moeten we wel iets doen. Van de bank af, op onze knieën. Kom in actie. Breid je stille tijd uit, ga vasten, nodig twee vrienden uit om regelmatig samen bijbel te lezen en te bidden, bedenk een manier om Gods evangelie en licht te kunnen verspreiden in deze tijd. Jij bent de kerk, jij bent Gods Koninkrijk. En God is klaar om jou te vullen tot je overstroomt! Maar dan moet er wel ruimte zijn.  

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email