Nieuw leven begint met sterven

Het nieuwe jaar zit er weer aan te komen, een tijd waarin veel mensen het over goede voornemens hebben. Reclames komen met slogans als ‘new year, new you!’, en mensen nemen zich voor om dingen in het nieuwe jaar nét iets beter te doen. Meer sporten, gezonder eten. Jezelf verbeteren, de zaak een beetje oppoetsen. 

Afsterven

Als we nadenken over het nieuwe leven dat we als christenen mogen leiden, is dat ook een valkuil waar we al snel in trappen. Gewoon nóg iets beter je best doen om goed te leven, meer geduld en liefde te hebben, genoeg stille tijd te nemen, etcetera – en dan komt dat nieuwe leven vanzelf. Maar dat is niet de manier. Paulus schrijft, nadat hij heeft uitgelegd dat we met Jezus zijn opgestaan uit de dood in een nieuw leven: ‘Laat dus alles wat aards in u is afsterven’ (Kol. 3:5). Dat is radicaal. Het gaat om alles en het gaat om sterven. De aardse dingen moeten niet een beetje minder, als een plant die je wat bijsnoeit. Die plant moet compleet vernietigd worden – met wortel en tak uitgeroeid. 

Bekering

Dat sterven is het proces dat we meestal aanduiden met ‘bekering’. En dat is zó belangrijk, want de mate van bekering bepaalt de mate van vrucht die je gaat dragen. Hoe meer je bereid bent om te sterven, hoe meer vrucht er zal komen. Hoe meer je van jezelf los wilt laten, hoe meer nieuw leven Jezus je kan geven. 

Veel christenen zijn helaas niet bereid om echt te sterven. Het is verleidelijk om een half-om-half leven te leiden en vast te houden aan wereldse dingen die we eigenlijk los moeten laten. We poetsen de buitenkant een beetje op, en that’s it. Maar Jezus volgen kan niet half! Het is alles of niks. In Galaten 3:20-21 staat: ‘Met Christus ben ik gekruisigd: ikzelf leef niet meer, maar Christus leeft in mij.’ Dát is wat het nieuwe leven inhoudt. Als je beseft dat niet alleen Christus gekruisigd is, maar jij mét Hem, zal je nooit meer een half-om-half leven kunnen leiden. Want dan is je oude ‘ik’ dood en leef je een heel nieuw leven – met Christus die in je woont. 

“Hoe meer je bereid bent om te sterven, hoe meer vrucht er zal komen.”

Niet langer jij

Dat verlost ons ook direct van het zelf proberen, van goede voornemens om een nieuw leven te leiden. David Pawson schrijft namelijk over deze tekst uit Galaten: ‘Paulus zegt: […] Nadat ik aan het kruis gestorven was, zeiden de mensen: “Maar je bent er nog steeds. We zien nog altijd hetzelfde lichaam van Paulus” Nee, jullie vergissen je. Het was niet echt meer ikzelf. Jullie zagen iemand anders: Christus die zijn leven in mij leeft. Probeer nooit zelf een beter mens te worden. Dood het eigen ik en laat Christus in je leven.’1

Dát is de manier om het nieuwe leven te ontvangen. Zelf merk ik dat het een proces is. Hoe langer ik Jezus volg, hoe meer er van mijzelf sterft – en hoe meer ruimte er komt voor Hem in mij. Stukje bij beetje sterft mijn oude ‘ik’, mijn oude leven, en wordt Christus meer zichtbaar in mijn leven. En dat is zo gaaf om te merken! Dus ik wil je aanmoedigen om God te vragen of Hij wil laten zien wat er nog moet sterven in jouw leven. Of Hij duidelijk wil maken welke aardse dingen er nog zijn, die eigenlijk moeten verdwijnen. Zodat er nog meer ruimte komt in jou, voor het nieuwe leven met Jezus. Hij is het waard!  

1 Uit ‘Een toelichting op de brief aan de Galaten’ van David Pawson, p. 96 

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email