Nieuwe stappen zetten

De afgelopen weken hebben we nagedacht over verschillende aspecten van ons geloofsleven; bijbel lezen, je relatie met God, je relatie met anderen. We hopen dat je hierdoor (opnieuw) enthousiast bent geworden en zin hebt om dichter bij God te gaan leven. Meer tijd doorbrengen met God, Hem beter leren kennen en Zijn aanwezigheid ervaren – dat zijn mooie dingen! Het geeft vaak een heerlijk gevoel om daarmee bezig te zijn.

Echter, als je meer voor God wilt gaan leven, hoort daar ook iets anders bij, iets wat in eerste instantie minder prettig voelt: nieuwe stappen zetten in het dienen van Hem. En we weten allemaal: nieuwe dingen zijn vaak spannend. Ze vormen een soort drempel en het kan stress en een onrustig gevoel geven om daar overheen te stappen. Denk maar aan een nieuw schooljaar, een stage, of een nieuwe baan; waarschijnlijk heb je op zijn minst wat kriebels van tevoren en misschien ben je zelfs wel erg gespannen.

Hetzelfde kan gelden voor nieuwe stappen in je geloofsleven. Dat voelt niet altijd comfortabel of fijn – maar dat betekent niet dat het geen goede stap is! Zelf heb ik de afgelopen jaren heel wat van zulke stappen moeten zetten. Stappen die ik spannend vond of waar ik me zelfs onrustig of naar van ging voelen. Toch waren het wel stappen die God van me vroeg. Een voorbeeld is mijn doop. Ik ben als baby gedoopt, maar een paar jaar geleden begon God steeds opnieuw tot mij te spreken dat ik me nogmaals moest laten dopen. Ik wilde God graag gehoorzamen, maar tegelijk wist ik dat mijn familie het daar niet mee eens zou zijn. Dat vond ik spannend. Uiteindelijk heb ik het gelukkig gedaan en is het allemaal goed gekomen, maar het was voor mij wel een stap met een behoorlijke drempel.

Ik weet niet welke stap jij moet zetten. Het kan gehoorzaamheid zijn aan iets dat je in de bijbel leest: het evangelie gaan delen met anderen of bidden voor zieken, terwijl je dat superspannend vindt. Het kan echter ook iets persoonlijks zijn, een stap die God van jou vraagt. Een taak op je nemen binnen de kerk, ondanks de stemmetjes in je hoofd die zeggen dat je vast zult falen. Een jeugdgroep zoeken, zodat je een plek hebt waar je opgebouwd wordt in geloof. Of misschien moet je juist dingen achterlaten; een woonplek, een (bij)baan, of bepaalde relaties. Het is iets tussen God en jou, en God gaat jou vanzelf dingen laten zien die je moet doen.

De vraag is vooral: sta jij daarvoor open? Ben jij bereid om te doen wat je in de bijbel leest en om te doen wat God van je vraagt? Dat zal soms spannend of eng zijn en je gaat flinke drempels tegenkomen. Maar je kunt God nu eenmaal niet radicaal dienen vanuit je comfortzone. Je moet eruit stappen, om God voor 100% te kunnen dienen. Dat is spannend, maar ook een avontuur!

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email