Omgaan met gezag

In deze tijd van corona moeten we ons aan allerlei regels houden. De overheid vertelt ons waar we wel en niet heen mogen en wat we wel en niet mogen doen. Op straat moet je opletten dat je continu voldoende afstand houdt tot andere mensen. En in elke winkel die je binnengaat, hangt een heel reglement waar je je aan moet houden.

Regels

Met bijna iedereen die ik ontmoet, komt het gesprek op corona terecht – en dan vooral op al die regels. Iedereen heeft er een mening over. De één vindt het allemaal maar onzin en ergert zich mateloos, terwijl de ander zich angstvallig aan alle regels houdt en zich zelfs afvraagt of ze wel ver genoeg gaan.

Gezag erkennen

Hoe zouden we hier als christenen mee moeten omgaan? Wat mag onze houding zijn tegenover het gezag van de overheid, waar we juist in deze tijd dagelijks zoveel van merken? Paulus schrijft in zijn brief aan de Romeinen: ‘Iedereen moet het gezag van de overheid erkennen, want er is geen gezag dat niet van God komt; ook het huidige gezag is door God ingesteld’ (Rom. 13:1). Het gezag waar Paulus het hier over heeft, is het Romeinse Rijk. Dat was niet bepaald een gezag volgens christelijke normen en waarden, maar toch zegt hij: erken dat gezag. Verzet je er niet tegen, maar doe het goede (Rom. 13:2-3).

Ik denk dat wij hetzelfde moeten doen. Het maakt niet zoveel uit wat wij vinden van alle regels. Onze mening daarover doet er niet echt toe. Wij mogen simpelweg de regels gehoorzamen en daarmee laten zien dat wij het gezag van de overheid erkennen.

Kritiek vs gebed

Zeggen we daarmee dat alle regels perfect zijn, of dat de overheid alles goed doet? Nee, zeker niet. Zoals ik al zei, op het gezag van het Romeinse Rijk viel ook wel het een en ander aan te merken (en dat is zacht uitgedrukt). Maar als de overheid fouten maakt, is er iets dat we beter kunnen doen dan kritiek leveren: bidden. In 1 Timotheüs 2:2 staat: ‘Bid voor alle koningen en gezagsdragers, opdat we rustig en ongestoord kunnen leven, in alle vroomheid en waardigheid’.

Wissel je kritiek dus in voor gebed! Als wij voor onze overheid (of andere gezagsdragers) bidden, hebben wij de grootste invloed. Kritiek en opstandigheid gaat niets veranderen aan beleid, maar gebed wel. Door ons gebed kunnen wij (mee)regeren. Wil je hier meer over weten? Luister dan eens naar de preek ‘Ruling by prayer’ van Derek Prince. En denk er eens over na: hoe is jouw houding tegenover gezag? Zou je die houding moeten veranderen? Lees dan de bijbelteksten nog eens na, en volg simpelweg op wat er staat.

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email