Onvoorwaardelijke liefde

Stel je voor, de persoon in jouw leven van wie jij het meest houdt verraad je. Een dag later roddelt deze persoon over je. Nog een dag later wil deze persoon niks meer met je te maken hebben en scheld je in je gezicht uit. Ze maken je belachelijk waar de hele wereld het kan zien, ze vernederen je en laten je compleet links liggen. Kan je dan nog van deze persoon houden?

Voorwaardelijke liefde

In onze maatschappij is het logisch dat als je iets voor iemand doet, dat je wat terug mag verwachten. De individualistische “voor wat hoort wat” maatschappij is iets wat je overal om je heen kan vinden. Het is haast niet meer normaal om nog even zomaar iets voor iemand te doen.

Ik moet eerlijk bekennen, als iemand spontaan iets liefs voor me doet ga ik gelijk denken of ze er iets voor terug willen. Het begint al van jongs af aan, als jij je goed gedraagt dan word je daarvoor beloond. Maar is dit wel wat de Bijbel ons leert?

Onvoorwaardelijke liefde

In de Bijbel zien we juist het tegenovergestelde van wat de maatschappij ons leert. Het begint al bij “Heb je naasten lief als jezelf.” Als je daarnaar leeft kan je jezelf nooit boven een ander stellen. Als je 1 Korinthe 13 leest kan je denken: Wauw mooi stuk! Maar het is absoluut niet lief bedoeld!

Het is een keihard hoofdstuk wat je laat zien dat je alles in je leven moet doen met een onvoorwaardelijke liefde! De Bijbel leert ons juist dat liefde niet voortkomt uit voorwaardes maar oprecht uit je hart, zonder er ook maar iets voor terug te verwachten. Want dat is toch ook wat God ons geeft?

Gods onvoorwaardelijke liefde

Gods onvoorwaardelijke liefde is een liefde wat alles overstijgt. Ik als mens maak zo ontzettend veel fouten, elke dag doe ik iets wat Hem pijn zou kunnen doen. Elke dag doe ik wel iets waarvan Hij zegt dat ik het niet zou moeten doen, maar toch… Elke keer opnieuw mag ik terugkomen en in zijn armen vallen.

Het alom bekende verhaal van de verloren zoon is zo een perfect voorbeeld van Gods onvoorwaardelijke liefde. Die jongste zoon vernedert zijn vader door zijn deel van de erfenis te vragen terwijl zijn vader nog leeft, vervolgens verspilt hij het aan drank en seks. Bij alles wat hij doet stelt hij zijn vader eigenlijk alleen maar teleur. Maar dan komt hij terug bij zijn vader. De vader staat hem al op te wachten, want hij is zo dankbaar dat hij terug is! De vader heeft hem gemist. Het maakt de vader niet uit wat de zoon allemaal heeft uitgespookt! Hij vergeeft het hem en geeft hem een nieuw leven en een nieuwe kans.

Dit doet God elke dag met ons! Wat een genade en wat een geweldige liefde! God verlangt dit ook van ons, om elkaar lief te hebben. Maar dan niet gewoon lief, maar onvoorwaardelijk. Durf te vergeven, en durf overnieuw te beginnen. Want Hij geeft jou elke dag een nieuwe kans!

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email