Opwekkingen in Nederland

Opwekking, dat is toch dat evenement?

Mijn eerste associatie met opwekking was altijd de 4 daagse conferentie die we in Nederland nog elk jaar organiseren. De term opwekking was voor mij dan ook niet veel meer dan dat. Tot ik op een bepaald moment wat begon te lezen over grote opwekkingen door de geschiedenis heen. Ik werd direct verliefd op opwekkingen en had daarmee ook een nieuwe passie gevonden.

God begon mensen op mijn pad te brengen die ook een hart voor opwekking hebben in Nederland. Je hoort tegenwoordig veel mensen praten over “de grote opwekking” die er aan zit te komen. En begrijp me niet verkeerd: ik denk ook zeker dat er wat gaat gebeuren. Maar wat is dan groot voor Nederlandse begrippen?

Reformatie

Als we kijken naar de geschiedenis van opwekkingen in Nederland, is hier niet spectaculair veel gebeurd. Natuurlijk had de reformatie van 1517 enorm veel impact op ons land. In de eeuwen die daarna volgden, werd alles enorm beïnvloed door de 95 stellingen die Luther ophing aan de deur van de Slotkerk in Wittenberg. Maar dit gebeurde niet specifiek in Nederland zelf. Echte opwekking in Nederland zelf zien we gebeuren in 1750.

Nijkerk

Het speelde zich af in Nijkerk en wordt ook wel de Nijkerkse beroeringen genoemd. In die tijd, van 1749 tot 1752, vonden er veel kleine opwekkingen plaats door Nederland. Helaas werd in 1752 door stadhouder Willem IV in de synode een verbod op de manifestaties in de kerk ingevoerd. Dit maakte dat iedereen die “manifesteerde” de kerk werd uitgezet.

In deze tijd werden deze manifestaties dan ook gezien als ‘demonisch’ en niet als iets wat van God kwam. Daarbij was bevrijdingspastoraat ook nog niet bepaald een bekend iets in die tijd, waardoor mensen vaak ook niet wisten hoe ze met deze manifestaties om moesten gaan.

“Nederland is hard toe aan een nieuwe, eigen opwekking!”

Azusa street

Wat is er verder nog gebeurd in Nederland? De opwekking in Azusa street in Los Angeles in 1906 heeft ook een enorme impact gehad op het Nederlandse kerkleven. Vanuit deze opwekking is de pinksterbeweging ontstaan. Gerrit Polman heeft vanuit Amerika de trend proberen door te zetten in Nederland, hij is daardoor één van de grondleggers van de pinksterbeweging in Nederland.

De Azusa street revival heeft dus een enorme impact gehad op de westerse christelijke wereld. De meeste charismatische bewegingen zijn ook voortgekomen vanuit deze opwekking.

Toronto blessing

Begin jaren 90 van de vorige eeuw was er de Toronto blessing in Toronto, Canada. Deze opwekking was enorm gericht op de uitstorting van de heilige geest maar ook erg op de openbaring van het vaderhart van God. Deze “blessing” werd ook vanuit Amerika naar Nederland gehaald. In de tijd die daarop volgde hebben enorm veel charismatische bewegingen in Nederland de Toronto blessing in huis gehaald.

De Toronto blessing is langzaam wel uitgedoofd. We zien er nog wel veel effecten van, vooral bij voorgangers die zelf aanwezig zijn geweest bij de blessing. Maar verder zijn er niet veel resultaten meer van te zien.

Eigen opwekking

Als een aantal dingen zo op een rijtje staan lijkt het misschien niet veel. En naar mijn mening is Nederland dus ook weer hard aan een nieuwe, eigen opwekking toe! De kerk kan het meer dan gebruiken. En laten we eerlijk zijn: veel christenen eigenlijk ook wel. Ik geloof ook met heel mijn hart dat God iets gaat doen in dit land. Iets wat we nodig hebben. Iets wat de kerken weer verenigt op zo’n manier dat we weer één lichaam worden!

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email