Profeteren kun je leren

“Ik zal mijn geest uitgieten over al wat leeft. Jullie zonen en dochters zullen profeteren, oude mensen zullen dromen dromen en jongeren zullen visioenen zien.”

Dit stuk uit Joël 3 is een profetie over een tijd die nog moest komen. En ironisch genoeg is dit een profetie die voorspelt dat mensen zullen gaan profeteren, en niks bleek minder waar! Als we kijken in Handelingen 2 zien we dat de Geest van God wordt uitgestort over de aarde. Christenen ontvangen ineens een kracht in zich om te kunnen communiceren met God. Hoe vet is dit? Dit betekent namelijk dat wij als christenen Gods woorden op aarde kunnen verkondigen! In andere woorden, wij hebben de mogelijkheid gekregen om te profeteren!

Wat is het?

Maar wat houdt het nou precies in dat profeteren? In essentie is profeteren niks meer dan spreken namens God. Profetie is in de kern altijd opbouwend en in lijn met dat wat er in Gods woord staat. Het moment dat iemand iets profeteert wat niet in lijn is met het woord van God is het simpelweg niet waar. Anders zou God zichzelf tegenspreken. Dit zijn ook gelijk de manieren om een profetie te “toetsen”, om te kijken of het inderdaad iets is wat van God komt.

Wie kan het?

Maar kan iedereen dan profeteren? Ik geloof dat elke christen kan profeteren. Het moment dat wij de Heilige Geest hebben ontvangen hebben wij de mogelijkheid om te luisteren naar dat wat God wil zeggen. Door zijn geest in ons wil Hij communiceren met ons! Hoe vet is dat! Hij wil ons gebruiken om elkaar op te bouwen en te bemoedigen. Hij weet precies wie wat moet horen op welk moment, en jij kan degene zijn die dit uitspreekt!

Hoe doe je het?

Maar hoe doe je het dan? Gods stem verstaan heeft alles te maken met hoe dicht je bij Hem leeft. Als iemand jou iets wil vertellen maar die persoon staat 100 meter verderop is het pittig lastig om goed te horen wat die persoon zegt toch? Waarom zou het met God anders zijn? Hoe dichter jij bij Hem leeft, hoe beter je zijn stem gaat verstaan. Leg vooral ook niet de lat te hoog, ga er niet vanuit dat je direct hele toekomstplannen voor iemand krijgt. Ga eerst eens luisteren naar dat wat God tegen jou wil zeggen. In essentie profeteer je dan over jezelf. Daag jezelf daarna eens uit om aan God te vragen wat Hij tegen iemand in je omgeving wil zeggen. Het kan zoiets simpels zijn als, wat zie je er goed uit of ik heb echt het idee dat God nu tegen je wil zeggen dat Hij van je houdt. Het klinkt zo simpel, maar je weet nooit wat het in het leven van iemand kan betekenen.

Ik wil je uitdagen om God eens te vragen wat Hij door jou heen wil zeggen, luister naar de gedachten in je hoofd en sluit ze dan ook niet gelijk uit. Zolang het opbouwend is en in lijn is met wat er in de Bijbel staat kan het nooit kwaad om het uit te spreken! Ook als je denkt dat het van jezelf komt, je weet namelijk nooit wat het met iemand kan doen!

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email