‘The game with minutes’ – bidden zonder ophouden

Ben jij tevreden over de mate waarin jij verbonden bent met God, in het gewone dagelijkse leven? Ik niet, als ik eerlijk ben. En dat terwijl ik, vergeleken met veel anderen, bovengemiddeld veel tijd met God doorbreng. Ik heb elke dag fijne stille tijd en denk ook gedurende de dag veel aan God. Ik praat met hem als ik bijvoorbeeld de hond uitlaat of aan het koken ben. En toch.. ik verlang nog steeds naar méér. Ik verlang ernaar om niet alleen tijdens mijn stille tijd en enkele andere momenten in Gods aanwezigheid te zijn, maar elk moment van de dag. Ik verlang ernaar om continu contact met hem te hebben, of ik nou aan het schoonmaken, fietsen, werken of met een vriendin aan het kletsen ben.

The game with minutes

Heb jij dat verlangen ook? Iemand die dat in ieder geval wel had, was Frank Laubach. Dit was een missionaris die leefde van 1884 tot 1970. Hij bedacht een manier om zijn verlangen naar meer intimiteit en contact met God, praktisch vorm te geven. Hij bedacht een experiment, dat hij ‘the game with minutes’ noemde*. De ‘spelregels’ waren als volgt: je moet proberen om in elke minuut dat je wakker bent, minimaal één seconde aan God te denken. Daarbij hoef je niet te stoppen met je werk, of met wat je ook aan het doen ben op dat moment, maar je nodigt God uit om te delen in dat wat je doet of zegt.  

Frank Laubach baseerde dit experiment op de bijbeltekst ‘bid zonder ophouden’ (1 Tess. 5:17). Bidden is namelijk niet alleen het moment waarop je, met je handen gevouwen en je ogen dicht, met God praat. Bidden draait om contact zoeken met God. Dus elk moment dat jij deelt met God, is een gebed. Dat kan met woorden, maar ook met daden, je gedachten, of met een lied. Het draait erom dat je focus gericht is op God., wat je ook aan het doen bent. Dus op het moment dat jij ‘the game with minutes’ speelt, ben je aan het bidden zonder ophouden.

“Elk moment dat jij deelt met God, is een gebed”

Waar begin je?

Hoe kun je dit experiment zelf gaan doen? Waar begin je? Neem eerst eens één uur van de dag, waarin je gaat proberen om elke minuut minimaal één keer aan God te denken. Kijk na dat uur eens globaal hoe je ‘scoort’. Misschien heb je maar een paar keer aan God gedacht, of misschien lukte het best wel vaak. Raak in ieder geval niet teleurgesteld als het nog niet zo goed ging! Dit is pas het begin, en hoe vaker je het doet, hoe beter het gaat.

Het beste is, om gewoon te gaan experimenteren met manieren om God te betrekken in waar je mee bezig bent. Ik probeer mezelf bijvoorbeeld aan te wennen om ‘biddend’ de krant te lezen, ’s ochtends tijdens mijn ontbijt. Als ik over een ramp lees, draag ik de betrokken mensen op aan God. En als ik over iets moois lees, dank ik Hem daarvoor. Verder probeer ik God te betrekken bij de ontmoetingen die ik heb, bijvoorbeeld met vriendinnen, door van tevoren en tijdens de afspraak voor hen te bidden tot God.

Aan de slag!

De mogelijkheden zijn echt eindeloos. Probeer om biddend je whatsappjes te typen, waardoor je mensen kunt bemoedigen. Ga eens al biddend door je Instagram feed; bid voor de mensen die je voorbij ziet komen en dank God als er bijvoorbeeld mooie foto’s van de natuur voorbij komen. En heb je een saaie les of college? Je kunt je gaan zitten vervelen, maar je kunt de tijd ook gebruiken om te bidden voor je klasgenoten of leraar.

Je merkt het al; ik wil je echt uitdagen om, net als ik, hiermee aan de slag te gaan! Zodat we samen steeds meer gaan leven volgens de tekst ‘bid zonder ophouden’. Het geeft een rijker leven voor jezelf en het maakt je tot een veel grotere zegen voor de mensen om je heen.

*Wil je meer lezen over de ‘game with minutes’? Frank Laubach schreef een soort handleiding om mensen op weg te helpen met dit experiment. Er staan veel praktische tips in. Je kunt het downloaden (in het Engels) via https://levaire.com/game-with-minutes-free-pdf/

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email