Trouw zijn in het kleine

In het vorige blog hebben we het gehad over God op de eerste plaats in je leven zetten.

Dit is een erg belangrijk fundament voor je leven. Want wanneer God op de eerste plaats in je leven staat, benader je dingen vanuit een heel ander standpunt als wanneer Hij niet op de eerste plek zou staan.

Want met God op de eerste plek, zal je merken dat je op een andere manier gaat leven. Niet meer ik-gericht, maar God-gericht en op je naaste gericht. En dan zal je merken dat er opeens veel meer ruimte in je leven is voor God om je meer en meer te zegenen.

“Een God-gerichte levensstijl is dus de key om meer van God in je leven te zien.”

David

Maar vandaag gaan we het in dit blog hebben over trouw zijn in het kleine.

Dit is een enorm belangrijk bijbels principe. En het mooie is, dat dit niet alleen bij God geldt. Ook bij alledaagse dingen is dit enorm belangrijk. Ik zal het uitleggen.

Ik wil met jullie kijken naar het verhaal van David. Misschien een veel gebruikt voorbeeld en ken je het dus al, maar ik vind het wel ontzettend duidelijk.

Zoals we weten was David in zijn jonge jaren een herder. Hij hoedde de schapen en de geiten. En in die tijd was dit een van de minste taken die je kon hebben. Het was zeg maar zo’n vies klusje dat niemand wilde doen. Maar toch deed David dit gewoon zoals hem opgedragen was.

En daarin zit de sleutel: Hij deed wat hem was opgedragen. Hij had ook kunnen zeggen dat hij hier absoluut geen zin in had. Misschien had hij dat ook wel helemaal niet. Maar toch ging hij netjes de taak uitvoeren die hem opgedragen werd, zonder tegen te stribbelen.

“Less is more”

Gods koninkrijk representeren

Wat voor nut heeft dit principe vandaag de dag? Neem bijvoorbeeld je (bij)baan: door respectvol te zijn naar degene die boven jou staat, door je taak netjes zonder klagen of zeuren uit te voeren, laat je een erg goede houding zien waar je baas alleen maar tevreden over gaat zijn. En wat dit doet: het creëert ruimte. Ruimte voor meer verantwoordelijkheid, misschien wel opslag, of een andere taak.

Maar belangrijker nog: deze houding is een van de verschillende manieren om het koninkrijk van God te laten zien! Als jij trouw bent met de dingen die jou zijn toegezegd, zal dat een stukje van God laten zien naar de mensen om je heen.

“Waarom maakt hij/zij altijd zonder klagen de toiletten schoon? Ik zou echt nooit de toiletten willen schoonmaken.” Omdat je trouw bent aan je huidige taak.

Less is more

En in het natuurlijke creëert dat openingen, maar dat doet het ook in het geestelijke.

Want wanneer jij trouw blijft aan de taak of de plek waar God jou op dit moment geplaatst heeft, net zoals David, dan ziet God: hij/zij is trouw met wat ik gegeven heb voor dit moment, en daarom kan ik hem/haar meer gaan toevertrouwen. En wat er dan gebeurt is zo belangrijk!

Dan gaat God je meer toevertrouwen! Want als hij ziet dat je goed omgaat met je kleine beetje geld dat je hebt, dan ziet hij de mogelijkheid om je met meer geld toe te vertrouwen, om anderen nog meer tot zegen te kunnen zijn!

Lukas 16:10 “Wie trouw is in het minste, is ook in het grote trouw. En wie onrechtvaardig is in het minste, is ook in het grote onrechtvaardig.”

En bij David was het zo: omdat hij trouw de schapen en geiten bleef hoeden, plukte hij de vruchten van die periode in zijn leven, en maakte God hem op die manier klaar voor de volgende fase.

“Wanneer jij trouw bent over het kleine beetje wat jij hebt, zal je trouw beloont worden met meer.”

En dit is ook een hele belangrijke wanneer jij God wilt volgen en in Zijn plan voor jouw leven wilt gaan wandelen. Zorg dan dat je trouw bent over hetgeen wat God jou op dit moment heeft toevertrouwd, want dan zal hij je elke keer meer gaan toevertrouwen, om je steeds meer naar jouw bestemming te brengen.

Als laatste wil ik je nog aanraden om ook eens Mattheüs 25:14-30 te lezen. Hier vertelt Jezus een mooie gelijkenis. Wanneer je deze leest, denk er dan eens over na: wat doe ik met de dingen die God mij gegeven heeft? En ben ik ook trouw deze dingen?

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email