Vertrouwen als het anders gaat

Heb jij weleens dingen meegemaakt in je leven die jouw vertrouwen in God beschadigd hebben? Bij mij gebeurde dat tijdens de eindexamens van mijn middelbare school. Mijn gezondheid was zo slecht dat het enorm zwaar was om het maken van een examen vol te houden. Ik kon dus alle hulp van God gebruiken om de examenperiode door te komen. En toen, tijdens die periode, kon ik ineens niet meer slapen. Gewoon helemaal niet. Alsof er iets in mijn lijf helemaal was misgegaan. Toen raakte ik in paniek. Wat gebeurde er? Hoe kon God me zo in de steek laten? Waarom liet Hij me niet gewoon slapen – Hij wist toch dat ik dat ontzettend nodig had?

Fysiek voelde ik me slechter dan ooit, maar de mentale kant was eigenlijk nog erger. Tot die tijd had ik altijd een rust en vertrouwen op God gehad – ook wanneer het fysiek erg slecht ging. Maar nu voelde het alsof ik viel en God me niet opving. Ik had nooit verwacht dat Hij dit zou laten gebeuren. Ik had Hem zó nodig, maar Hij loste mijn probleem niet op. Liet Hij me dan helemaal in de steek? Nee, want op de één of andere manier heb ik toch mijn examens gehaald. Maar mijn vertrouwen in Hem had wel een flinke deuk opgelopen.

Misschien heb jij nog iets veel ergers meegemaakt. Een verschrikkelijke gebeurtenis die je niet had zien aankomen en waarvan je had verwacht dat God je ervoor zou beschermen. Hoe kun je Hem dan nog vertrouwen?

Terwijl ik hierover nadacht, moest ik denken aan een verhaal uit de bijbel. Waarschijnlijk ken je het wel; de discipelen steken samen met Jezus in een bootje het meer over. Plotseling steekt er een storm op die zo heftig is, dat ze dreigen te vergaan. Ze kijken de dood in de ogen en raken vreselijk in paniek. Hoe kan hen dit overkomen, terwijl Jezus bij hen is? Jezus helpt hen niet, Hij ligt nota bene te slapen! Ze schreeuwen Hem wakker en het eerste wat Hij vervolgens zegt, is: ‘Waarom zijn jullie bang?’

Lekkere vraag is dat, natuurlijk zijn ze bang! Toch leert deze vraag ons een hele mooie les. Ze laat zien dat Jezus totaal niet bang of verschrikt is door de storm – en als Zijn volgelingen hoeven wij dat dus ook niet te zijn. Is die storm dan niet eng, naar of gevaarlijk? Zeker wel. Misschien zou je de storm kunnen vergelijken met het kwaad, met alle nare dingen die ons in deze wereld kunnen overkomen. Die dingen komen niet van God, maar ze gebeuren wel. En dat kan angstaanjagend zijn en je geloof een flinke knauw geven.

Toch zegt Jezus dan tegen je: ‘Waarom ben je bang?’ Er zijn namelijk twee redenen waarom jij en ik in de storm kunnen blijven vertrouwen – in plaats van bang te worden. De eerste is: Jezus is erbij. Dat de storm komt, betekent niet dat Hij je in de steek heeft gelaten. Zo ervaarde ik dat toen wel, en jij misschien ook, maar het is niet waar. De tweede is: Jezus heeft de macht over de storm. Hoe sterk het kwaad soms ook lijkt te zijn – Jezus is sterker. Hij heeft het kwaad al overwonnen.

Deze dingen mogen ons vertrouwen geven, ook als er dingen gebeuren die we nooit hadden verwacht en die ons bang maken. En als jouw iets is overkomen wat jouw vertrouwen in God heeft beschadigd, vraag God dan om je hart te helen. Hij wil de pijn wegnemen, zodat je in vertrouwen weer met Hem verder kunt. Wat er ook gebeurt.

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email