Vertrouwen voor vandaag

De vorige keer lazen we hoe vertrouwen op God onmogelijke dingen mogelijk maakt. Dat doet je misschien denken dat vertrouwen op God vooral draait om de grote dingen in je leven. Toch is dat zeker niet waar. Vertrouwen op Hem gaat juist óók over de kleine, dagelijkse dingen.

Wat zijn die dingen? Vertrouwen dat God jou vandaag de dag door zal helpen, bijvoorbeeld. Dat Hij jou genoeg energie en wijsheid zal geven om te doen wat je moet doen. Of, als je student bent, vertrouwen dat God jou deze maand genoeg geld zal geven om van te leven. Het zijn misschien relatief kleine dingen (hoewel ze heel belangrijk zijn), maar toch zijn het vaak dingen waar we ons veel zorgen over maken.

Jezus wist dat. Daarom besteedt hij veel tijd aan onderwijs over de dagelijkse dingen. Je kent vast het gedeelte uit Mattheüs 6 wel, waar Jezus ons vertelt dat we ons geen zorgen hoeven te maken over onze kleding en ons eten. Hij besluit die toespraak met: ‘Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last’ (Mat. 6:34). Het zijn hele bekende woorden, maar de woorden kennen is natuurlijk iets anders dan eruit leven.

Hoe gaaf zou het zijn als jij en ik vandaag in volledig vertrouwen op God kunnen leven. We stressen niet over wat er vandaag allemaal in onze agenda staat, en maken ons geen zorgen over wat we morgen moeten doen. Simpelweg omdat we geloven dat God zal voorzien in alles wat we nodig hebben. Dat heeft Jezus toch beloofd?!

Wat een getuigenis zijn we dan! In een boek over George Müller, een man die bekend stond om zijn krachtige geloofs- en gebedsleven, las ik dat Psalm 23 als het ware van zijn gezicht af straalde. Wat staat er in Psalm 23? ‘De Heer is mijn Herder, het ontbreekt mij aan niets‘ (vs. 1). Anderen zien het dus, wanneer je in dat vertrouwen leeft! Je straalt dan een zorgeloosheid en vertrouwen uit, die ongelovige mensen niet kennen. Het lijkt me zo gaaf als ik dat uit kan stralen.

Ik moet eerlijk zeggen dat mij dat nog lang niet altijd lukt. Misschien dacht jij hetzelfde terwijl je het gedeelte hierboven las. Begin dan opnieuw, zoals ik in het vorige blog ook al zei, in het klein. Neem één ding waar je je regelmatig zorgen over maakt en besluit om daarmee te stoppen. Ik heb bijvoorbeeld besloten dat ik me geen zorgen meer wil maken over wat er morgen op mijn planning staat en of me dat wel gaat lukken. Iedere keer dat ik mezelf erop betrap dat ik me tóch zorgen maak, zeg ik Mat. 6:34 op in mijn hoofd. Het is een kwestie van volhouden, de zorgen zijn niet in één klap weg – maar op termijn werkt het echt. Iedere keer dat jij bewust de keuze maakt om op God te vertrouwen, groeit dat vertrouwen. Net zolang totdat het ook van jouw gezicht af straalt!

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email