Waar je mee om gaat…

Misschien ben jij wel de enige (of één van de weinigen) in je vriendengroep, klas, of familie die gelooft. Dat kan moeilijk zijn. Er wordt gelachen om grappen die jij niet kan waarderen, er worden activiteiten gedaan waar je niet achter staat, of misschien word je zelfs wel uitgelachen om je geloof. Het kan ook zijn dat je die strijd niet zozeer ervaart en je best wel op je gemak voelt bij je familie of vrienden, ondanks dat ze niet geloven. Maar nog steeds is dan het feit dat je jouw geloof niet met hen kunt delen. Hoe kan je sterk en krachtig blijven in geloof, wanneer je in zo’n omgeving leeft?

Ongelovige omgeving

Eén ding staat vast: jij bent niet de enige in deze situatie. Vanaf het begin van de kerk hadden christenen met deze strijd te maken. De gelovigen in Korinthe leefden bijvoorbeeld ook in een omgeving waar allerlei afgoden gediend werden en christenen soms het leven zuur werd gemaakt. Paulus schrijft aan die mensen: ‘Sluit geen enkel verbond met ongelovigen. Want waarin lijken goed en kwaad op elkaar? Of waarin lijkt het licht op het donker? Waarin lijkt Christus op de duivel, of waarin lijkt een gelovige op een ongelovige? Wat heeft de tempel van God met de afgoden te maken? Vergeet niet dat jullie de tempel van de levende God zijn. Dat heeft God gezegd: “Ik zal bij hen wonen en bij hen zijn. En Ik zal hun God zijn en zij zullen mijn volk zijn. Daarom moeten jullie anders zijn dan de ongelovigen, zegt de Heer. Doe niet langer met hen mee. Wees niet meer ongehoorzaam aan Mij, zoals zij. Dan zal Ik jullie als mijn kinderen aannemen. Dan zal Ik jullie Vader zijn. En jullie zullen mijn zonen en dochters zijn, zegt de Heer, de Almachtige God” (2 Kor. 6:14-18).

Het verbond waar in het eerste vers over wordt gesproken, is het huwelijk. Toch kun je de rest van de verzen ook toepassen op andere relaties met mensen om je heen. Paulus legt in dit stukje heel scherp uit hoe groot het verschil is tussen een christen en een niet-christen; het is als licht en donker. Het is dus belangrijk dat wij anders zijn en anders blijven dan mensen die niet geloven! We moeten ons niet aanpassen aan hen en niet hetzelfde leven als zij.

Uit de buurt blijven?

Je zou uit dit stukje de conclusie kunnen trekken dat je dus helemaal uit de buurt moet blijven van mensen die niet geloven. Dat is echter niet waar. Kijk maar naar het leven van Jezus: Hij zocht juist de niet-gelovige, zondige mensen op. Hij at met hen en ging met hen om. Alleen, Hij ging niet op hen lijken! Hij was heel anders dan zij, omdat Hij bij God hoorde. En Hij wilde die mensen laten zien hoe zij óók bij God konden gaan horen.

Dat is de manier waarop je met andere mensen om mag gaan. Je hoeft hen zeker niet uit de buurt te gaan, maar je moet wel goed op jezelf letten. Er wordt niet voor niets vaak gezegd: ‘waar je mee om gaat, word je mee besmet’. En dat is waar. Onbewust passen we ons steeds aan elkaar aan. Als jij sterk wilt blijven staan in je geloof, is het dus belangrijk dat je óók tijd doorbrengt met mensen wel geloven. Mensen die jou opbouwen en aanvuren in geloof. Zodat je daarna weer scherp en krachtig kunt zijn in een omgeving waar mensen niet geloven.

Zoek de juiste mensen

Dus denk eens na over hoe jouw tijd verdeeld is. Waar en met wie breng jij de meeste tijd door? Zijn dat mensen die jouw geloof opbouwen, of eerder afbreken? Als dat laatste het geval is, zoek dan naar mensen die jou kunnen opbouwen. Probeer eens meer af te spreken met vrienden die wel geloven. Of sluit je aan bij een jeugdgroep. En als je niet weet wie jou zou kunnen helpen met groeien, bid God dan of Hij zulke mensen en vrienden op jouw pad wil brengen! Je hebt die mensen nodig én die anderen hebben jou nodig!

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email