Waarvoor heeft God ons gemaakt?

Deze maand willen we nadenken over Gods plan met ons leven. Wij geloven dat God voor iedereen, dus ook voor jou, een specifiek plan heeft. Een doel, een missie, die alleen jij kunt uitvoeren. Maar voordat we daarnaar op zoek gaan, is het goed om te weten met welke reden God ons, als mensen, überhaupt heeft gemaakt. Wat is het algemene doel van ons leven hier op aarde? Als je dat weet, geeft dat al een heel stuk richting aan je leven.

De schepping

Het antwoord op die vraag vinden we – je raadt het waarschijnlijk al – in Genesis. In hoofdstuk 1 lezen we hoe God de aarde maakt, simpelweg door te spreken. Vijf dagen lang zegt Hij: ‘Er moet …’. Hij gebiedt dat het gebeurt. Maar dan, op de zesde dag, zegt Hij iets anders: ‘Laten wij mensen maken die ons evenbeeld zijn, die op ons lijken; zij moeten heerschappij voeren over de vissen van de zee en de vogels van de hemel, over het vee, over de hele aarde en over alles wat daarop rondkruipt’ (Gen. 1:26).

Relatie met Hem

Het is alsof God overlegt met anderen, voordat Hij de mensen maakt. Met wie zou Hij hebben overlegd? Ergens anders in de bijbel staat dat God niemand om raad vraagt (Jes. 40:13), dus Hij moet met ‘Zichzelf’ hebben overlegd. Dat betekent, met Jezus en de Heilige Geest. Wij zijn dus geschapen door de Drie-eenheid en we lijken zelfs op hen, wordt er gezegd. Dat gaat niet over ons uiterlijk, maar over ons innerlijk: wij hebben niet alleen een lichaam, maar ook een geest. Die hebben we gekregen, zodat we één met God kunnen zijn. Wij kunnen ons, door onze geest, verbinden met Zijn Geest. Dat lezen we ook in Genesis 3:8. God wandelde daar door de tuin waar Adam en Eva woonden. Adam en Eva hadden dus direct contact met God. Ze konden Hem zien en met Hem praten.

Wij zijn dus gemaakt om in relatie met God te leven. God heeft ons zo gemaakt – met een ziel, een geest – dat we daartoe in staat zijn. Door de zondeval werd die relatie verbroken, maar gelukkig kwam Jezus om die relatie te herstellen. Dankzij Hem kunnen we, met behulp van de Heilige Geest, ook nu weer in relatie met Hem leven.

Regeren met Hem

Dat is dus jouw doel! Leven in relatie met God. Wandelen met Hem, praten met Hem, precies zoals Adam en Eva dat deden. Maar er is zelfs nog meer. In het tweede deel van vers 26 lezen we dat we ook gemaakt zijn om te heersen over Gods schepping. Heb je er weleens over nagedacht dat wij de enige schepselen zijn die kunnen praten? Oké, papegaaien doen ook iets wat erop lijkt, maar écht spreken kunnen alleen mensen. God schiep alles door Zijn Woord. Hij regeert de aarde door te spreken. En ons heeft Hij ook het vermogen gegeven om te spreken!

Wij mogen regeren op aarde, met Hem. Hier valt natuurlijk nog veel meer over te zeggen en uit te leggen, maar daar is in dit blog helaas geen ruimte voor. Wil je meer ontdekken over hoe wij regeren, en hoe we dat doen door te spreken, lees dan bijvoorbeeld eens Psalm 8, of Markus 11:20-24. Maar onthoud in ieder geval dat God jou heeft gemaakt om een relatie te hebben met Hem en om samen met Hem te regeren. Denk er eens over na hoe jij (meer) volgens dat plan kunt leven. Dan zet je al een hele grote stap in het wandelen volgens God plan voor je leven!

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email