Wat als je niet vergeeft?

Een jonge vluchteling vertelde mij een poosje geleden dat hij een tijdlang last had gehad van flinke nachtmerries. Deze nachtmerries waren begonnen na een vervelend telefoongesprek met zijn vader. In dat gesprek had de jongen verteld dat hij christen was geworden – hij had een moslimachtergrond. Zijn vader was ontzettend kwaad geworden en had de vreselijkste dingen tegen hem gezegd. Zijn zoon was nu verachtelijk in zijn ogen, minder dan niets en onrein.

Verlost van de nachtmerries

In de dromen van deze jongen bleven vervolgens zijn vaders nare woorden, de ruzie en als gevolg daarvan de angst, terugkomen. Hij bad en probeerde van alles om er vanaf te komen, maar niets werkte. Totdat hij op het Heartbeat weekend was en iemand tegen hem zei dat hij zijn vader moest vergeven. Hij deed dit – hoewel hij het ontzettend moeilijk vond – en vanaf dat moment waren de nachtmerries verdwenen.

Dit getuigenis laat zien wat de kracht is van vergeving én wat er gebeurt wanneer je niet vergeeft. Zo lang je iemand niet vergeeft, blijft er als het ware een onzichtbare verbinding bestaan tussen jou en die persoon. Je kunt niet loslaten wat er gebeurd is en het blijft je kwellen.

De martelkamer

Waarom is dat? In een eerder blog haalde ik al een verhaal aan dat Jezus vertelt over vergeving (Mat. 18:21-35); het gaat over een man aan wie een enorme schuld is kwijtgescholden, maar die vervolgens de (veel kleinere) schuld van een ander niet wil kwijtschelden. Deze man eindigt in de martelkamer, waar hij moet blijven totdat hij zijn eigen schuld helemaal zou hebben terugbetaald. Jezus zegt vervolgens dat dát ook met jou gebeurt, wanneer je iemand niet wilt vergeven.

Dit betekent dus dat je gekweld blijft worden door de gebeurtenis én ook gebukt blijft gaan onder je eigen zonden (je eigen schuld). Je kunt niet in de vrijheid van vergeving leven, wanneer je een ander niet wilt vergeven. Je blijft gebonden aan de persoon die jou iets heeft aangedaan, en aan die vervelende gebeurtenis.

Vergeven zorgt voor vrijheid

Wanneer je een ander vergeeft, geef je dus niet alleen een geschenk aan die ander, maar ook aan jezelf. Je geeft het recht om te oordelen over aan God en Hij schenkt jou vervolgens de vrijheid. Je hoeft niet meer gebukt te gaan onder wat jou is aangedaan, maar je wordt hersteld en bevrijd. Dus ga aan de slag met vergeving als dat nodig is. Zorg dat je niet in de ‘martelkamer’ blijft zitten, maar ontvang de vrijheid die God wil geven! Lukt je dit niet alleen? Zoek dan hulp bij iemand met meer ervaring. Dat is misschien spannend, maar het is echt de moeite waard!

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email