Worden als Jezus

Ik ben opgegroeid met het idee dat geloven vooral iets is wat je met je verstand, of misschien met je hart, doet. Je moet geloven dat Jezus Christus de Zoon van God is en is gestorven voor jouw zonden – en dan is het goed. Natuurlijk hoort daarbij dat je als christen goede dingen doet, zoals vrijwilligerswerk, het geven van giften, of het helpen van anderen. Maar ten diepste is geloven iets van binnenin.

Achter Jezus aan

Dat beeld is de laatste tijd erg aan het veranderen. Als ik de Bijbel lees, krijg ik namelijk een heel ander beeld van wat geloven inhoudt. Voor de discipelen betekende het: letterlijk achter Jezus aangaan. Lopen waar Hij heen liep en doen wat Hij deed. Jezus vroeg hen niet eerst om een geloofsbelijdenis toen Hij hen riep. Het enige wat Hij zei, was: ‘Kom, volg Mij’. En in de verhalen daarna lezen we regelmatig over ongeloof en verwarring bij de discipelen. Ze snapten er soms niets van, ze hadden het geloof echt niet mooi op een rijtje in hun hoofd. Maar ze bleven simpelweg Jezus volgen.

Joodse rabbi

Dat was helemaal in lijn met de Joodse traditie. Jezus werd gezien als een Joodse rabbi: een geleerde die alles weet over de wet (dat is de Joodse Bijbel, ons Oude Testament). Als je leerling was van zo’n rabbi, dan werd er van je verwacht dat je hem op de voet volgde, bij wat hij ook deed. Je kreeg dus niet simpelweg theorieles; het was meer een soort praktijkstage van een paar jaar.

Een Joodse rabbi, Jozef ben Jozef, zei het zo: ‘Moge je bedekt worden met het stof van de rabbi’. Na een dag onderweg met je rabbi over de stoffige Israëlische wegen, zou je bedekt moeten zijn met het stof dat zijn voeten hebben opgeworpen. Als je hem de hele dag van zó dichtbij hebt gevolgd, dan heb je het goed gedaan.

In Zijn ritme

Is dat niet een mooi beeld van discipelschap? Van hoe we Jezus zouden moeten volgen? Simpelweg dicht achter Hem aan lopen, waar Hij ook heen gaat. In Zijn ritme. Je hoeft niet alles al te snappen, of te weten, je hoeft alleen maar te volgen. Dat is volgens mij wat geloven in Jezus inhoudt. Het verlangen om helemaal te worden zoals Hij. Om op Hem te gaan lijken met elke vezel van je bestaan.

Dat is hoe ik de laatste tijd probeer te leven. En het voelt als een opluchting, alsof ik dichter bij mijn doel kom. Al die ingewikkelde theologische discussies, allerlei kerkelijke tradities en gewoontes – ik heb het allemaal niet nodig. Het maakt geloven zoveel eenvoudiger. En tegelijk is het de grootste uitdaging, want worden als Jezus is niet makkelijk. Toch heb ik besloten om te proberen in Zijn ritme te gaan lopen, heel dicht achter Hem aan. Doe je mee?

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email