Getuigenis: Gods liefde leren kennen

Ik ben als moslim in een moslimgezin in Afghanistan opgegroeid. Van kleins af aan kreeg ik een beeld mee van wie God is. Je moet de koran lezen en vijf keer per dag bidden in een taal die je niet begrijpt (Arabisch). Je krijgt te horen dat wanneer je één keer niet bidt, dit als een zonde gerekend wordt en je daarvoor gestraft kunt worden.

Zelf verdienen

Daarnaast is het in de islam zo dat je zelf je vergeving moet verdienen, door goede daden te doen. Wij zijn zondaren en ver weg van God – en je moet zelf je weg naar God en de hemel maar zien te vinden en verdienen. God heeft niks te maken met je leven, je hoort ook nooit dat Hij van je houdt. Ik groeide hierdoor op met een angst voor God.

Toen ik naar Europa kwam, kwam ik in aanraking met het christendom. Een vriend van mij vertelde me over Jezus. Ik vroeg hem: ‘hoe kun jij geloven dat Jezus een God is?’ Ik had altijd geleerd dat Jezus gewoon een profeet was en dat de bijbel vervalst is. Mijn vriend toonde met allerlei goede argumenten aan dat de bijbel wél de waarheid is – en dat was voor mij het begin van een zoektocht.

De eerste kerkdienst

Ik ging met mijn vriend mee naar de kerk, en op het moment dat ik daar binnen stapte, viel ik van de ene verbazing in de andere. Ik werd met liefde en een glimlach onthaald, voelde me welkom. Ik mocht binnen komen zonder mijn schoenen uit te hoeven doen en ik hoefde niet achterin te zitten, maar mocht zomaar voorin plaatsnemen. Ik zag mannen, vrouwen en kinderen samen God aanbidden met blijdschap, terwijl je in een moskee allemaal apart zit en heel serieus moet zijn. Die dag was een bijzondere ervaring voor mij.

Wat ik ook heel bijzonder vond, en waar ik ook Gods liefde in zag, is dat Hij geen verschil maakt. Iedereen is kind van Hem. Ze bidden in de kerk voor iedereen, bijvoorbeeld voor mijn familie, voor Afghanistan en voor andere landen. Dat raakte me; zo groot is Zijn liefde. Ondanks dat er in de islam een haat is jegens christenen, bidden christenen voor moslims.

Op ontdekkingstocht in de bijbel

Na die dag in de kerk begon ik in de bijbel te lezen, in Mattheüs. Ik las hoe Jezus vertelt dat je je vijanden lief moet hebben en mensen moet vergeven die jou pijn hebben gedaan. In de Islam vervloek je andere mensen – zoals ongelovigen – juist, dus dat was een groot verschil. 

Mijn hele bekering was een proces van het vergelijken van christendom en islam. God liet mij Zijn liefde ervaren door mensen die Hij op mijn pad bracht, door liederen en door Zijn Woord. Jezus veranderde door de bijbel heen mijn beeld van God. God is niet iemand voor wie ik bang moet zijn. Hij is als een liefdevolle Vader die heel veel van ons houdt. Hij weet dat we niet in staat zijn om onze vergeving zelf te verdienen. Het is Zijn liefde voor ons, waardoor wij vergeven worden.

Een relatie met God

En Hij is niet ver weg, maar dichtbij. Ik mag in mijn eigen taal tot God bidden, wanneer en waar ik dat wil. Op de fiets, in de auto, voor of na het eten, ik kan altijd bij Hem terecht en met Hem praten. Het is een relatie, waarin ik groei. En als ik nu een ander help, doe ik dat niet om ‘punten te scoren’ bij God en mijn vergeving te verdienen, maar om Zijn liefde door te geven aan anderen. Ik leef en handel nu dus met een compleet ander perspectief.

Zo zijn er nog vele verschillen te noemen en veel manieren waarop mijn leven veranderd is. Maar als ik al die verschillen samen moet vatten in één woord, dan is dat liefde.

Dit is het getuigenis van Nasrat Faqiri.

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email