Jezus volgen is een avontuur

Dit is een getuigenis van Elisa Lingeman.

Daar zat ik dan, te midden van zo’n 400 tieners. De preek die gehouden werd, kwam binnen als een bom. Alsof ik de enige was in de zaal. Door de woorden van de prediker galmde Gods stem: ‘Ik hou van jou!’ Het raakte me zo erg dat ik op dat moment alles wilde doen voor die God! Ik plaatse mijn leven in Zijn handen en was bereid alles op te geven om achter Hem aan te gaan. Al vroeg Hij mij om mijn toekomstplannen op te geven, ik zou het doen! Al zond Hij mij naar het buitenland, ik zou gaan!

Totdat ik thuiskwam. Een nieuwe school, nieuwe vrienden, nieuwe prioriteiten. Welkom in de dagelijkse sleur! Als ik nu terugkijk, miste ik het om gediscipeld te worden. Ik miste dat ik aan de hand werd meegenomen door iemand die mij liet zien wat het nou echt inhoudt om een leven als christen te leiden.

Discipelschap

Het mooie aan het volgen van Jezus vind ik dat het elke dag een avontuur is. Ik droom van een generatie die in gehoorzaamheid radicaal achter Jezus aangaat, zodat ze impact maken overal waar ze komen! In mijn ogen is de sleutel hiervoor discipelschap; discipelschap op twee niveaus.

Allereerst moeten we zelf als discipelen van Jezus radicaal achter hem aangaan, doen wat Hij deed en zo niets meer dan Zijn naam bekend maken op de plekken waar we komen. Ten tweede hebben we het nodig om aan de hand meegenomen te worden door iemand die al langer mee gaat binnen het geloof, zodat die persoon kan laten zien wat het leven als een discipel van Jezus inhoudt. Dan kan jij dat uiteindelijk weer doorgeven aan anderen. Gediscipeld worden om te discipelen.

Een bijbelschool

Na mijn middelbare school kwam ik op een bijzondere manier op een bijbelschool terecht. Tijdens dit ontzettend gave jaar werd een basis gelegd voor de rest van mijn leven. Naast de geweldige dingen die we hebben meegemaakt door het jaar heen, werd ook langzaam duidelijk waar God mij daarna wilde hebben. Ik had al besloten dat ik een discipel van Jezus wilde zijn, Hem koste wat het kost volgen.

Iemand die mij kan discipelen

Om na zo’n jaar niet weer terug te vallen in de dagelijkse sleur, besloot ik iemand te zoeken aan wie ik mij kon verbinden. Iemand die mij scherp kan houden, iemand die mij helpt in het zoeken naar het plan van God, iemand die mij nog meer kan discipelen. God heeft zo iemand op mijn pad gebracht! Deze man heeft mij laten zien hoe het is om in het dagelijks leven God te blijven zoeken en Zijn plan te volgen. Vooral dat laatste! Op school leer je veel in de theorie en dat is goed, maar er is niets beter dan leren uit de praktijk en om dat te bereiken is een geestelijke vader/moeder ontzettend waardevol.

God had gesproken

Discipelschap in mijn leven betekent ook Jezus volgen koste wat het kost. Aan het einde van het jaar bijbelschool wist ik dat ik met twee vrienden naar Ede moest gaan. Veel mensen verklaarde mij voor gek, want studeren in Amsterdam en wonen in Ede was niet de meest logische keuze. Toch had God voor mijn gevoel gesproken en was er een bepaalde zekerheid en rust in de keuze. Ik maakte mij geen zorgen. Zelfs niet in het zoeken naar een huis.

God voorzag

Dat duurde best lang en meerdere keren werden we afgewezen. Tot er op een gegeven moment een appartement voorbij kwam wat te goedkoop en te ruim was voor wat we zochten. Eigenlijk te mooi om waar te zijn. Onderweg daar naartoe had onze trein echter vertraging en we kwamen daardoor te laat voor de bezichtiging.

Na een telefoontje zei de huurbaas dat we ook wel later konden, maar dan hadden we tegelijk met iemand anders een bezichtiging. Je begrijpt wel dat ik al gelijk bezig was om na te denken hoe wij toch die kamer konden krijgen. De vriend met wie ik was zei echter: ‘Maak je niet zo druk. Als God ons hier echt wil hebben, dan maken die andere mensen geen schijn van kans!’

Tijdens de bezichtiging leek het alsof die andere mensen een enorm goede klik hadden met de verhuurder, dus wij vreesden al het ergste. Alleen toen we vroegen wie het appartement nu kreeg, zei de huurbaas letterlijk: ‘Ja, jullie waren als eerst. Dus jullie mogen eerst kiezen of jullie het willen.’ God voorzag!

Elke dag een avontuur

Jezus volgen is elke dag weer een avontuur en dit is nog maar één verhaal. Inmiddels hebben we weer nieuwe stappen gezet om Gods plan voor ons hier in Ede tot uitvoering te brengen. Spannend? Zeker! Het volgen van Jezus is elke dag een avontuur, maar ik zou het voor geen goud willen missen.  

Durf jij het avontuur aan te gaan?

Deel deze post:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email